Koronavirus prudce snížil počet turistů v hlavních destinacích EU

Koronavirus prudce snížil počet turistů v hlavních prázdninových destinacích v Evropě. Ve Španělsku se počet zahraničních turistů v červenci podle statistického úřadu propadl o 75 procent na 2,5 milionu. V Itálii podle svazu Coldiretti klesl počet přenocování zahraničních turistů prakticky na nulu z loňských více než osmi milionů a podle průzkumu na tom není lépe ani Francie.

Itálie, Benátky
reklama

Všechny tři země patří mezi největší turistické destinace na světě. Situaci v zemích částečně zlepšují domácí turisté.

Ve Španělsku zahraniční hosté utratili v červenci 14,29 miliardy eur (375,1 miliardy Kč), což je proti loňskému roku méně o 73 procent. Propad ničí celou ekonomiku, protože cestovní ruch má na hrubém domácím produktu (HDP) země podíl asi 12 procent.

Italské firmy ze sektorů ubytování, stravování, dopravy a maloobchodu podle svazu Coldiretti přišly v červenci kvůli ztrátě zahraničních turistů na příjmech o více než tři miliardy eur. Výpadek nevykompenzovali ani domácí turisté. Počet přenocování domácích turistů klesl o 23 procent na 13,5 milionu. Podobná byla situace podle studie institutu Ixe i v srpnu. Propad počtu přenocování domácích turistů se sice zmírnil na 11 procent, jejich výdaje se ale snižují. Turistika se na italském HDP podílí asi 13 procenty.

Také francouzský cestovní ruch zachraňují podle turistického svazu ADN Tourisme převážně domácí turisté. Z těch zahraničních se v červenci začal zvyšovat počet návštěvníků z Belgie, Nizozemska a Švýcarska, prudce ale klesl počet návštěvníků z Itálie, Španělska, Německa a Británie. Francouzů sice letos o prázdninových měsících vyrazilo na dovolenou jen 53 procent, zatímco loni 71 procent, 94 procent z nich se však rozhodlo pro dovolenou ve vlasti, což pomohlo domácí turistice. Některé regiony tak dokonce hlásí nárůst počtu turistů. Nicméně před ubytováním v hotelech dávali Francouzi přednost pronájmu prázdninového domu.

V Chorvatsku, což je destinace oblíbená zvláště mezi Čechy, celkový počet turistů klesl o 53 procent na 2,44 milionu, počet přenocování pak o 61 procent na 18,6 milionu. Z toho počet zahraničních turistů se snížil o 50 procent na 2,13 milionu a počet přenocování o 58 procent na 15,7 milionu.

Hlavní podíl na počtu přenocování v Chorvatsku v červenci měli Němci, dále pak Slovinci, Chorvaté, Poláci a Češi. Počet přenocování Čechů činil 1,42 milionu, počet přenocování Němců a Slovinců pak dosáhl zhruba 90 procent loňské úrovně. Cestovní ruch tvoří zhruba pětinu chorvatského HDP, upozornila agentura APA.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky