Koronavirus a trhy: rychle nakupovat, nebo zběsile prodávat?

KOMENTÁŘ: S efektem pandemie koronaviru na světové akciové trhy se investoři ptají, jestli je lepší zběsile prodávat, protože všechny trhy nebývale padají, nebo naopak rychle nakupovat, protože jsou ceny nízko. V tuto chvíli je na místě slavné britské přísloví: “Keep calm and carry on.”

Ilustrační fotografie
reklama

Akciové trhy zažívají období chřipky. I když je chřipka na nějakou dobu bezpochyby oslabí, dříve nebo později chřipka odezní a trhy se vrátí k normálnímu fungování. Faktem ale je, že vlády a centrální banky po celém světě zavádějí opatření pro stimulování trhů (např. snižováním úrokové míry nebo investicemi do infrastruktury), jakási “anabolika” pro stimulaci trhů. Ta zůstanou účinná ještě dlouho po tom, co finanční chřipka odezní.

Zároveň ale nikdo nedokáže říct, kdy začnou trhy růst a jak rychle budou růst. Pokud jste běžný investor, nepropadejte iluzi, že odhadnete výkyvy trhu. Nedokáží to ani nejzkušenější investoři. Nakonec, kdo mohl počítat s něčím jako je COVID-19?

Zkušenosti potvrzují: nepanikařte

Poslední týdny ukázaly, že nemá smysl spekulovat o tom, jestli je propad už u konce, nebo ještě ne. Mnoho investorů bylo přesvědčeno, že právě teď je ten nejlepší čas investovat, aby využili propadu cen. Jeden den pak několik procent vydělali, ale další den zase ztratili, a na konci týdne stejně zůstali ve ztrátě. 

Jak se tedy mají chovat investoři v aktuální situaci? Je lepší prodávat, nebo naopak nakupovat? Panika se týká především spekulantů. V případě dlouhodobých investic nemá smysl spekulovat s denními výkyvy cen. Nejlepší strategií pro menší investory je ukládat peníze pravidelně, čímž se minimalizují jednotlivé výkyvy trhu. Mě například v posledních týdnech velmi pozitivně překvapili investoři ve Fondee - většina z našich několika stovek klientů zůstala v klidu. Naopak mnoho z nich poslalo další vklady.

Když investujete například 100 tisíc korun jednorázově, mohou za dva týdny klesnout, a pak se postupně dostávat na původní hodnotu. Pokud investici rozumně rozložíte, pak část peněz investujete v době nízkých cen, a tyto peníze se budou zhodnocovat nejrychleji. Z dlouhodobého hlediska se poklesy a růsty cen vybalancují. Držme se tedy britského: “Keep calm and carry on!”, říká Jan Hlavsa, CEO investičního startupu Fondee.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky