Jak investovat, když všechno klesá?

Investiční nemovitosti určené k pronájmu už nevynášejí tolik jako dřív. Na akciovém trhu je pořád znatelná nervozita a investoři si nemohou být jistí, jestli celý trh nečeká výrazná korekce. Kryptoměny se pořád zotavují z velkého pádu na přelomu roku. Do čeho má tedy drobný investor vložit své peníze? A jak se chovat v této nejisté době?

Ilustrační fotografie
reklama

Index Fear&Greed, který měří náladu mezi investory, se na začátku letošního roku pohybuje v podprůměrných hodnotách. Tento fakt značí, že situace není ideální a většina investorů se obává z dalšího vývoje finančních trhů. O to větší strach mohou mít momentálně nezkušení investoři nebo ti konzervativnější.

Výprodej akcií jako šance

„Řada investorů se snaží trefit dno akciového trhu, to je ale nereálné – nedokážou to ani profesionálové s desítkami let praxe. Investor, ať už začátečník nebo pokročilý, by tak měl ke korekcím na trhu přistupovat jako k výprodeji. Akcie většinou padají kvůli celkově negativní náladě. Ale kvalita jejich podnikání zůstává stejná a historie nám ukazuje, že v korekcích se vyplatí nakupovat,“ říká Zdeněk Zaňka, investor a zakladatel portálu Trhy.cz. Podle Zaňky je zbytečné snažit se trefit takzvané dno konkrétního akciového titulu. Zda je aktuální propad akcie konečný je velmi těžké odhadovat.

Právě nyní je velice důležitý výběr akciového titulu. Pokud by letos přeci jenom praskla investiční bublina, tak to nepocítí každý investor stejnou měrou. Ten, kdo si společnosti pro investování pečlivě vybírá a vyhýbá se předraženým akciím, je ve větším bezpečí. „Včerejší poražení jsou často dnešními vítězi. Například některé technologické společnosti, které byly v nedávně době výrazně předražené a prošly korekcí, začínají být zajímavou investiční příležitostí,“ doplňuje Zdeněk Zaňka.

„Je potřeba myslet na to, že akciový trh není pouze jeden trh, ale jsou v něm zahrnuté tisíce firem. Mnoho společností se tak nyní dostává na velmi zajímavé ceny, kdy již dává smysl do nich investovat a propad na burze využít pro nákup akcií za férové ceny,“ popisuje Zdeněk Zaňka z portálu Trhy.cz. Pokud budou zakoupené akcie nadále klesat, tak je podle Zaňky potřeba zachovat chladnou hlavu. „Nesledujte denně cenu akcie a nestresujte se. Nejlepším řešením je zapomenout na to, že nějaké akcie mám a nechat je vydělávat v dlouhodobém horizontu,“ doplňuje.

Diverzifikujte své portfolio

Při investování nemusíte skončit u nemovitostí, akcií či dluhopisů. Je zde mnohem více zajímavých příležitostí, jak si své investiční portfolio rozšířit. Navíc odborníci radí nesázet pouze na jednu kartu, ale raději diverzifikovat. Tím se eliminuje nebezpečí, pokud cena některého instrumentu dlouhodoběji poklesne.

Příklad alternativní investice mohou být poštovní známky. „Vzácné poštovní známky se těší u investorů v posledních letech extrémní oblibě. Svá filatelistická portfolia chtějí založit i začínající investoři, kteří touží po něčem hmotném. Je to pochopitelné, obzvlášť v této době, kdy u ostatních investičních příležitostí panuje nejistota. Navíc se u kvalitních portfolií známek dostáváme na průměrné zhodnocení 10 a více procent za rok,“ komentuje David Kopřiva z Prestige Philately Club Prague.

Dokonce se pomalu dostáváme do situace, kdy na trhu začíná být skutečně nedostatek zajímavých investičních položek. „Pokud se na mě obrátí zkušený investor, který má zájem o konkrétní položky, může být problém je získat za přijatelnou cenu. I když je dnes snadné obchodovat po celém světě, počet raritních kusů je tak omezený, že se už opravdu těžko shání, převis poptávky je obrovský, a tedy i růstová dynamika “ dodává Kopřiva.

Ceny přitom rostou v podstatě po měsících s každou uskutečněnou aukcí. Přesto si Kopřiva nemyslí, že by známky mohly být na svém vrcholu. Naopak s rostoucí opatrností investorů, kteří se stahují z tradičních finančních instrumentů a s rostoucím přílivem investic do filatelie, se pravděpodobně budeme potýkat i v příštích letech. To ceny posune opět na další rekordní úrovně. Trend bude mít velkou setrvačnost i díky stále levným penězům ve světové ekonomice, díky bohatnoucím středním vrstvám v mnoha zemích a pozitivní zkušenosti s filatelií, coby tradičním bezpečným přístavem během krizí, inflace aj. turbulencí.

Nehledejte investiční svatý grál

Řada lidí touží po co největších výdělcích během krátké doby. Zejména začátečníci v investování proto hledají akcii, komoditu, kryptoměnu či jiný investiční instrument, který by jim přinesl závratné zhodnocení. Obzvláště u kryptoměn je většina až moc atraktivně vyhlížejících příležitostí podvod.

„Množství kryptoměn, které se obchodují, je obrovské. Reálně jsou na trhu ovšem pouze nižší desítky projektů, které lze brát vážně a mají nějakou budoucnost. Investice do drtivé většiny altcoinů jsou v podstatě čistým hazardem. Investoři by si měli dávat pozor zejména na to, aby nenaletěli na lákavý marketing některých projektů a zaručené tipy od influencerů,“ říká Martin Kysela, odborník na kryptoměny a analytik z portálu Trhy.cz.

Podle Kysely je před samotnou investicí do kryptoměn důležité zjistit si co nejvíce informací o konkrétním projektu – kdo za ním stojí, v čem je výjimečný, na jakém principu funguje technologie atd.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky