Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Inflace v eurozóně v prosinci vzrostla

Evropská unie, ilustrační fotografie
Evropská unie, ilustrační fotografie
Foto: European Union

Meziroční míra inflace v eurozóně v prosinci vystoupila na 1,3 procenta, což je o tři desetiny procentního bodu více než v listopadu. Ve své konečné zprávě to dnes oznámil statistický úřad Eurostat. V celé Evropské unii pak ceny v prosinci meziročně vzrostly o 1,6 procenta, zatímco o měsíc dříve to bylo o 1,3 procenta. K rychlejšímu tempu růstu před koncem roku přispěly podle analytiků zejména předvánoční nákupy.

V porovnání s předloňským prosincem byla inflace v minulém měsíci v celé EU shodná. V eurozóně rostly v posledním měsíci roku 2018 ceny tempem 1,5 procenta ročně.

Přes pozvolna stoupající trend zatím cenová hladina zůstává pod dlouhodobým cílem Evropské centrální banky (ECB), která chce s ohledem na hospodářský růst udržovat inflaci těsně pod dvěma procenty. Této úrovně inflace dosahovala naposledy předloni.

Centrální banka proto pokračuje v podpoře růstu, která spočívá zejména v nákupech dluhopisů a ve snižování depozitní úrokové sazby, která na podzim klesla na minus 0,5 procenta. Tak nízko zatím nikdy nebyla.

Z jednotlivých segmentů v prosinci meziročně nejvíce zdražily služby, a to o 0,8 procenta, a dále potraviny, alkohol a tabákové výrobky, kde růst cen činil 0,4 procenta. Ceny energií zůstaly v prosinci po zaokrouhlení na listopadových hodnotách.

Ve většině členských států EU se v prosinci inflace meziročně zvýšila. Nejnižší meziroční růst cen registrovalo Portugalsko s hodnotou 0,4 procenta a Itálie (0,5 procenta). Naopak nejvíce vzrostly ceny v Maďarsku (4,1 procenta), Rumunsku (4,0 procenta), za nimi následují Česká republika a Slovensko se stejnou hodnotou 3,2 procenta.

Témata:  inflace EU Eurozóna

Související

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jozef Síkela

Vláda navrhne eurokomisařem za Česko Jozefa Síkelu

Vláda Petra Fialy nabídne staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.