Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Inflace v EU je rekordní, v Česku je třetí nejvyšší

Ekonomika, ilustrační fotografie
Ekonomika, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Míra inflace v Evropské unii v dubnu vystoupila na rekordních 8,1 procenta, což je o tři desetiny procentního bodu více než v březnu. Ve své zprávě to dnes oznámil evropský statistický úřad Eurostat. Česká republika má z členských zemí unie třetí nejvyšší inflaci, v dubnu činila 13,2 procenta. V eurozóně inflace zůstala na 7,4 procenta.

Nejvíce k roční inflaci přispěly v eurozóně energie (+3,70 procentního bodu), služby (+1,38 bodu) a kategorie potraviny, alkohol a tabák (+1,35 bodu). Neenergetické průmyslové zboží přispělo podílem 1,02 procentního bodu.

Loni v dubnu byla míra inflace v EU na dvou procentech. V zemích platících eurem pak činila 1,6 procenta. Meziměsíčně se ceny letos v dubnu v EU zvýšily o 0,8 procenta, v eurozóně pak o 0,6 procenta.

Nejnižší inflaci letos v dubnu měly Francie a Malta, obě 5,4 procenta, dále Finsko (5,8 procenta) a Itálie (6,3 procenta). Naopak nejvyšší inflace byla v Estonsku (19,1 procenta), Litvě (16,6 procenta) a v České republice. Nad deseti procenty je také v Lotyšsku, Bulharsku, Rumunsku, Polsku, v Nizozemsku a na Slovensku.

Ve srovnání s březnem roční inflace ve třech členských zemích klesla, ve dvou zůstala stejná a ve zbylých 22 se zvýšila.

Témata:  inflace ekonomika

Související

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jozef Síkela

Vláda navrhne eurokomisařem za Česko Jozefa Síkelu

Vláda Petra Fialy nabídne staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.