Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Inflace na Slovensku zrychlila na 3,8 procenta, je nejvyšší od podzimu 2012

Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Ceny zboží a služeb na Slovensku v srpnu rostly nejrychleji od podzimu roku 2012. Tempo meziroční míry inflace zrychlilo na 3,8 procenta z 3,3 procenta v červenci. Informoval o tom dnes slovenský statistický úřad.

K vyšší inflaci opět přispěly dražší pohonné hmoty, stavební materiály i potraviny. Ceny potravin v meziročním srovnání vzrostly o 3,7 procenta, což je nejrychleji od loňského června. Stavební materiály jsou pak součástí kategorie energií a bydlení, která v úvodu letošního roku inflaci ještě tlumila.

Právě potraviny spolu s náklady na energie a na bydlení mají hlavní podíl na výdajích domácností na Slovensku.

V České republice spotřebitelské ceny v srpnu meziročně vzrostly o 4,1 procenta. Inflace tak byla nejvyšší od listopadu 2008.

Za období od ledna do konce srpna se ceny zboží a služeb na Slovensku zvýšily ve srovnání se stejným obdobím loňska o 2,1 procenta. Slovenské ministerstvo financí ve své červnové prognóze zvýšilo výhled letošní inflace na 1,5 procenta. Loni spotřebitelské ceny na Slovensku vzrostly o 1,9 procenta.

Témata:  inflace Slovensko EUR

Související

Aktuálně se děje

21. října 2025 12:11

Salon, který zklamal: Jak postupovat, když služba skončí průšvihem místo relaxu

Návštěva kadeřnického salónu, nehtového studia či maséra představuje pro mnoho lidí zasloužený odpočinek či způsob, jak vylepšit svůj vzhled. Ne vždy se však výsledek shoduje s našimi představami – nový účes se nemusí podařit, manikúra může být nekvalitní a masáž namísto úlevy přinese bolest. Místo odpočinku si pak zákazník odnáší nepříjemný zážitek a problémy související s řešením nápravy k tomu. Jak v těchto případech postupovat a na co máte nárok? 

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

Stát přijde o miliardy, ceny moc neklesnou. Nová vláda žene gastro do maďarského experimentu

Snížení DPH na podávání nealkoholických nápojů v gastronomii z 21 % na 12 %, které chystá vznikající vláda, by snížilo příjmy státního rozpočtu přibližně o 1,5 miliardy Kč ročně. Dopad na ceny pro zákazníky by však byl omezený – zkušenosti ukazují, že podniky snížení sazby obvykle plně nepřenesou do cen. Část úspory si ponechávají jako vyšší marži, takže opatření pomáhá spíše podnikatelům v gastronomii než spotřebitelům.