Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Inflace na Slovensku zrychlila na 3,8 procenta, je nejvyšší od podzimu 2012

Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Ceny zboží a služeb na Slovensku v srpnu rostly nejrychleji od podzimu roku 2012. Tempo meziroční míry inflace zrychlilo na 3,8 procenta z 3,3 procenta v červenci. Informoval o tom dnes slovenský statistický úřad.

K vyšší inflaci opět přispěly dražší pohonné hmoty, stavební materiály i potraviny. Ceny potravin v meziročním srovnání vzrostly o 3,7 procenta, což je nejrychleji od loňského června. Stavební materiály jsou pak součástí kategorie energií a bydlení, která v úvodu letošního roku inflaci ještě tlumila.

Právě potraviny spolu s náklady na energie a na bydlení mají hlavní podíl na výdajích domácností na Slovensku.

V České republice spotřebitelské ceny v srpnu meziročně vzrostly o 4,1 procenta. Inflace tak byla nejvyšší od listopadu 2008.

Za období od ledna do konce srpna se ceny zboží a služeb na Slovensku zvýšily ve srovnání se stejným obdobím loňska o 2,1 procenta. Slovenské ministerstvo financí ve své červnové prognóze zvýšilo výhled letošní inflace na 1,5 procenta. Loni spotřebitelské ceny na Slovensku vzrostly o 1,9 procenta.

Témata:  inflace Slovensko EUR

Související

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jozef Síkela

Vláda navrhne eurokomisařem za Česko Jozefa Síkelu

Vláda Petra Fialy nabídne staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.