Havlíček: O otevření obchodů od 3. května rozhodne vláda ve čtvrtek

O otevření obchodů od pondělí 3. května vláda podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) definitivně rozhodne ve čtvrtek. Určující bude vývoj epidemické situace a příbytek počtu nakažených koronavirem. V maloobchodě by měly platit současné podmínky pro provoz, se žádnými dalšími mimořádnými se nepočítá. Havlíček to dnes řekl novinářům na tiskové konferenci ke spuštění Modernizačního fondu.

Karel Havlíček
reklama

Protiepidemická opatření bude vláda uvolňovat prostřednictvím šesti balíčků. Klíčovým ukazatelem bude počet nakažených za sedm dní na 100.000 obyvatel. Pokud klesne na 100 infikovaných, budou moci příští týden otevřít zbývající obchody, což je podle Havlíčka 24 procent z celkového maloobchodního trhu. Nyní je v ČR 163 nakažených za sedm dní na 100.000 obyvatel. Podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) hranice 100 nakažených nebude nejspíš dosažena v pondělí 3. května. Epidemické modely podle něj ukazují, že by se tak mohlo stát až ke konci příštího týdne, řekl dnes.

V prodejnách by měl nadále platit limit 15 metrů čtverečních provozní plochy na jednoho zákazníka, dodržování dvoumetrových odstupů, dezinfekce rukou před vstupem do obchodu či zakrytí dýchacích cest, uvedl Havlíček.

Bez ohledu na počet nakažených budou moci příští pondělí obnovit provoz služby spojené s péčí o tělo jako kadeřnictví, masáže či pedikúry, a s péčí o zvířata. Zákazníci se při vstupu budou muset prokázat potvrzením o negativním PCR nebo antigenní testu na koronavirus. Ještě se podle Havlíčka diskutuje o tom, zda by bylo možné v krajním případě využít i samotestovacích sad.

V současné době mohou fungovat jen vybrané obchody jako potraviny, lékárny, drogérie, optiky, obchody s dětským oblečení a obuví nebo květinářství. Otevřené jsou také některé služby, například zámečnictví, čistírny nebo servisy vozidel.

Kvůli druhé vlně pandemie vláda zakázala maloobchodní prodej od 22. října. Krátké, zhruba třítýdenní rozvolnění povolila v prosinci, z důvodu špatné epidemické situace se ale většina prodejen po Vánocích už nesměla obnovit provoz.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky