Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

First minute zájezd plánuje koupit až o 40 procent méně Čechů

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Zájezd v nabídce first minute plánuje aktuálně pořídit zhruba desetina Čechů, kteří chtějí příští rok strávit dovolenou v zahraničí prostřednictvím cestovních kanceláří. V předchozích letech jich předprodejů využívalo 40 až 50 procent. Vzhledem k nákaze koronaviru a omezení cestování bude letní dovolenou řešit 32 procent Čechů na poslední chvíli a 45 procent lidí vyrazit o prázdninách do zahraničí zatím neplánuje. Vyplývá to z nového průzkumu ERV Evropské pojišťovny zpracovaný agenturou NMS Market Research, který má ČTK k dispozici.

Vliv pandemie lze pozorovat už na letošní letní sezoně, kdy na dovolenou do ciziny podle průzkumu vyrazil každý desátý Čech. V předchozích letech to byl každý třetí. Navíc lidé výrazně omezili pobyty u moře, pokud do zahraničí odjeli, zvolili jiný typ dovolené. "K moři meziročně vyrazilo o tři čtvrtiny méně lidí. Takto dramatický propad nezaznamenal český cestovní ruch ani v roce 2016, kdy byl zasažen teroristickými útoky v turistických destinacích," upozornil manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny Vlastimil Divoký.

Tuzemské cestovní kanceláře (CK) už zahájily prodeje zájezdů na příští léto. Klienti cestovní agentury Invia podle její mluvčí Andrey Řezníčkové poptávají aktuálně především Tunisko, Řecko a Bulharsko. Čedok eviduje největší zájem o řecké ostrovy, Turecko, Španělsko ale také Albánii, uvedla mluvčí CK Eva Němečková.

Podle zástupců CK a agentur lidé při koupi zájezdů z nabídky first minute hojně využívají poukazy, které v posledních měsících získali. CK mohly podle nového zákona tzv. lex voucher vydávat na zrušené zájezdy s plánovaným odjezdem od 20. února do 31. srpna klientům místo hotovosti poukazy. Nárok na vrácení hotovosti budou mít čeští klienti, kteří poukaz k úhradě jiné cesty nevyužijí do 31. srpna. CK připravily i vlastní poukazy, na které se vztahují individuální podmínky.

Témata:  cestovní kanceláře Cestování

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

17. dubna 2024 12:14

Za dobu našeho členství v EU vzrostlo bohatství průměrného Čecha o více než 40 procent

Od vstupu do Evropské unie (EU) nám vzrostl reálný HDP v přepočtu na obyvatele o více než 40 %, a to z 480 tisíc korun v roce 2004 na 675 tisíc korun v roce 2023. Průměrná spotřeba domácností vzrostla o 22 %, tedy z 248,5 tisíce korun v roce 2004 na 302 tisíc korun v roce 2023. Pokud by Česko nebylo součástí EU, dařilo by se nám ekonomicky hůře. HDP v přepočtu na obyvatele za loňský rok by bylo o pětinu nižší (o 130 tisíc korun) a spotřeba domácností by se snížila o třetinu (o 100 tisíc korun).

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.