Fiala: EU musí najít řešení cen energií, třeba strop na plyn ve výrobě elektřiny

Evropská unie se musí domluvit na realizaci kroků ke snížení cen energií, například na zastropování ceny plynu využívaného k výrobě elektřiny. Při příchodu na dnešní neformální summit EU to novinářům řekl premiér Petr Fiala (ODS). EU také podle něj musí odstranit překážky, které brání vyplacení půjčky celých devíti miliard eur, jež blok slíbil Ukrajině na financování běžného chodu státu.

Petr Fiala (ODS)
reklama

Na summit už dorazili téměř všichni státníci. Francouzský prezident Emmanuel Macron, německý kancléř Olaf Scholz a nizozemský premiér Mark Rutte přišli na Pražský hrad společně pěšky. Komentář čekajícím médiím neposkytli.

Některé návrhy na řešení cen energií, které nyní v EU zaznívají, jdou podle českého ministerského předsedy správným směrem. "Ale musíme se domluvit na tom, abychom ty kroky také realizovali, ať už jde o zastropování ceny plynu, který je využíván pro výrobu elektrické energie, nebo podobné věci," poznamenal Fiala. Česko je v současnosti předsednickou zemí unie.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová tento týden oznámila, že komise je připravena jednat o zavedení cenového stropu na plyn používaný k výrobě elektřiny. Zároveň naznačila, že EK uvažuje také o zastropování ceny plynu při dovozu, které by bylo dočasným řešením do spuštění nového mechanismu pro stanovování cen na unijním trhu. Jako další odpovědi na aktuální vysoké ceny vidí von der Leyenová intenzivnější vyjednávání s partnery a společné nákupy plynu.

Dnes při příchodu šéfka komise připomněla, že pražská schůzka je neformálním jednáním a závěry od ní tedy čekat nelze. Ceny energií budou také tématem řádného unijního summitu v Bruselu 20. a 21. října a krátce před tím, zřejmě 18. října, chce podle informací ČTK komise členským státům předložit konkrétní návrhy, připravené právě na základě nyní stále pokračujících diskusí.

Fiala dále poznamenal, že EU musí pokračovat ve vojenské i ekonomické podpoře Ukrajiny, protože země bojuje nejen za sebe, ale i za bezpečnost Evropy. Připomněl, že EU slíbila Ukrajině devítimiliardovou půjčku. Z balíku zatím byla poskytnuta jen jedna miliarda eur. EK tento týden podpisem memoranda potvrdila zapůjčení dalších pěti miliard, první díl půjčky EU podle eurokomisaře Valdise Dombrovskise pošle kolem poloviny měsíce. Další dvě části mají následovat do konce roku.

"Nejprve musíme naplnit těch devět miliard, což se zatím nestalo. Musíme se bavit o tom, kde jsou překážky," uvedl Fiala. Posun podle něj nastal po jednání ministrů financí zemí EU. Za nutné považuje diskusi také o dalších možnostech pomoci Ukrajině. Země podle něj velmi statečně bojuje, zvládá situaci, ale potřebuje další pomoc.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky