Ekonomická opatření české vlády proti koronaviru a jejich náklady

Výběr hlavních ekonomických opatření vlády na boj proti šíření nového typu koronaviru a předpokládaných nákladů na ně.

Koronavirus Covid-19
reklama

Státní rozpočet - Sněmovna schválila a prezident Miloš Zeman podepsal navýšení schodku rozpočtu ze 40 na 200 miliard korun. Příjmy rozpočtu tak proti původnímu plánu klesnou o 89,8 miliardy korun, naopak výdaje mají vzrůst o 70,2 miliardy korun. Hlavní změnou u výdajů je navýšení vládní rozpočtové rezervy o 59,3 miliardy korun na operativní využití k řešení dopadů šíření koronaviru. Původně činila rezerva 4,9 miliardy korun. U příjmů ministerstvo financí počítá s poklesem daňových příjmů o 55,7 miliardy korun kvůli omezení výkonu ekonomiky.

Dovoz a nákup zdravotnického materiálu - Dosud ministerstvo financí uvolnilo na nákup ochranných prostředků asi pět miliard korun, z toho nejvíce pro ministerstvo vnitra, 2,3 miliardy, a pro ministerstvo zdravotnictví 2,2 miliardy. Ministerstvo vnitra požádalo na konci týdne o uvolnění dalších čtyř miliard korun na nákup ochranných pomůcek, ministerstvo zdravotnictví bude požadovat tři miliardy korun. Tyto výdaje umožní novela zákona o státním rozpočtu.

Kurzarbeit - Ministerstvo práce žádá vládu o šest miliard korun z vládní rozpočtové rezervy na kurzarbeit. Peníze by se měly využít na příspěvky na mzdy ve firmách, na které dopadla nařízená omezení kvůli šíření koronaviru. Kurzarbeit obsahuje program na podporu zaměstnanosti s názvem Antivirus, který má bránit propouštění kvůli koronavirové krizi. Zahrnuje pět druhů příspěvků od státu na mzdy podle důvodu omezení výroby či služeb.

Přímá podpora - Premiér Andrej Babiš (ANO) v polovině tohoto měsíce řekl, že vláda by mohla poskytnout na podporu podnikatelů a firem postižených šířením koronaviru až jeden bilion korun, z toho 100 miliard korun jako přímou podporu. Vláda také chce vyplácení 15.000 korun měsíčně po dobu trvání opatření těm osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ), které jsou nařízeními vlády postižené. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) bude chtít, aby podobný příspěvek dostali i lidé pracující na dohodu.

Bydlení - Vláda dnes projedná návrh ministerstva pro místní rozvoj na zvýšení výdajů Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB) na letošní rok o 1,1 miliardy korun na 4,12 miliardy. Jde o peníze, které ve fondu zůstaly z loňského roku.

Doprava - Letošní rozpočet Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) se zvýší o další tři miliardy na celkových 55 miliard korun. Jde o dosud největší rozpočet, se kterým dosud ŘSD hospodařilo. Navýšení peněz by mělo mimo jiné pomoci pokračovat v dopravních stavbách bez přerušení i v současné krizi, stavební firmy tak nejspíš dostanou příplatek za práci ve ztížených podmínkách. Ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) také avizoval navýšení rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury. Ten bude o 6,5 miliardy vyšší, tedy celkových 113 miliard korun.

Program půjček COVID - Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) minulý týden schválila první žádosti o bezúročné úvěry v programu COVID I v objemu 90 milionů korun. Firmy půjčky nejčastěji využijí k úhradě mezd, nájemného, nákladů na energie nebo pořízení zásob. ČMZRB postupně zpracovává další žádosti, obdržela jich přes 3200 přesahujících deset miliard korun. Do programu COVID I vláda vyčlenila pět miliard korun, stejně jako do jeho druhé fáze COVID II. Do pokračování byly přizvány komerční banky a podnikatelé budou mít díky tomu k dispozici půjčky kolem 30 miliard korun. Ručit za půjčky bude stát prostřednictvím ČMZRB. MPO připravuje třetí pokračování programu COVID. Na záruky by mě stát vyčlenit dalších deset miliard korun.

Zemědělství - Vláda uvolnila 3,3 miliardy korun na udržení potravinové soběstačnosti ČR pro ministerstvo zemědělství. Další peníze směřují do Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF) na pomoc podnikatelům v zemědělství s úvěry. Celkem tak bylo podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) na oba programy vyčleněno 4,3 miliardy korun z vládní rozpočtové rezervy.

Pojištění - Podle vládního návrhu, který již podepsal prezident Miloš Zeman, stát odpustí drobným podnikatelům minimální měsíční zálohy na sociální pojištění za půl roku. Zákon sníží příjmy z pojistného na důchodové pojištění a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti zhruba o 15,1 miliardy korun. Živnostníci a další osoby samostatně výdělečně nebudou muset hradit půl roku zálohy na zdravotní pojištění. Úlevou v hrazení záloh přijde veřejné zdravotní pojištění až o 8,5 miliardy korun.

Kultura - Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) chce požádat vládu o 1,5 miliardy korun, jež by měly pomoci české kultuře. Rozpočet ministerstva na rok 2020 činí 15‚25 miliardy korun.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky