Důvěra v ekonomiku klesla i v říjnu, důvodem je mimo jiné situace v autoprůmyslu

Důvěra v českou ekonomiku v říjnu klesla o 0,9 bodu na 95,3 bodu, snížila se tak čtvrtý měsíc za sebou. Pesimističtější jsou podnikatelé i spotřebitelé. Důvěru firem v ekonomiku ovlivňuje nepříznivá situace v automobilovém průmyslu a nedostatek materiálů, u spotřebitelů zejména obavy ze zdražování. Vyplynulo to z informací, které na webu dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Ve srovnání s loňským říjnem jsou uvedené indikátory vyšší.

Ilustrační fotografie
reklama

U podnikatelů důvěra v ekonomiku v říjnu meziměsíčně klesla o 0,6 bodu na 94,7 bodu a u spotřebitelů o 2,2 bodu na hodnotu 98,5. Na pohledu firem na ekonomiku ČR se podle vedoucího oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ Jiřího Obsta negativně podepisuje vedle situace v automobilovém průmyslu a návazných odvětvích nedostatek materiálů. Podniky jej vnímají jako zásadní bariéru, která mnohdy vede k útlumu či zastavení výroby, a to se odráží mimo jiné ve výrazně nižším využití výrobních kapacit, doplnil Obst. Spotřebitelé ze všeho nejvíce pak vnímají současné výrazné zvýšení cenové hladiny, přičemž až polovina z nich očekává v příštích měsících její další růst, uvedla Anastasija Nejasova z oddělení konjunkturálních průzkumů.

Mezi průmyslovými podnikateli se důvěra meziměsíčně snížila počtvrté, od září klesla o 3,9 bodu na hodnotu 88,6. Firmy hodnotily svou současnou poptávku hůře než v září a výrazně ubylo těch, kteří očekávají pro příští tři měsíce vyšší tempo výroby. "Podobně jako v minulém čtvrtletí je hlavní bariérou růstu produkce nedostatek materiálu, kterou uvedlo přibližně 32 procent respondentů. Druhou nejvýznamnější bariérou je nedostatečná poptávka, která limituje téměř 24 procent respondentů," uvedli statistici.

U firem podnikajících ve stavebnictví důvěra v českou ekonomiku stagnovala na zářijových 111,6 bodu. Podíl stavařů, kteří hodnotí poptávku po pracích jako nedostatečnou, se téměř nezměnil a stavební podniky ani nečekají v příštích třech měsících výraznější změnu počtu zaměstnanců. Přitom právě nedostatek pracovníků je pro 38 procent firem hlavní bariérou růstu produkce, zhruba 17 procent uvedlo nedostatek materiálu či zařízení.

Firmy z odvětví obchodu a služeb byly v říjnu ohledně vývoje ekonomiky proti září optimističtější. Důvěra obchodníků stoupla o 2,3 bodu na 105,9 bodu a důvěra ve vybraných odvětvích služeb včetně bankovního sektoru se zvýšila o 2,3 bodu na 97,6.

Průzkum mezi podnikateli a spotřebiteli se uskutečnil v době od 1. do 18. října.

Témata: ekonomika | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky