Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Důvěra v ekonomiku ČR v červnu vzrostla, stoupla mezi spotřebiteli i podniky

ekonomika
ekonomika
Foto: Pixabay

Důvěra v českou ekonomiku v červnu opět stoupla, a to meziměsíčně o 4,3 bodu na 104 bodů. Potřetí v řadě přitom vzrostla důvěra spotřebitelů i podnikatelů. U spotřebitelů se zvýšila o 2,7 bodu na hodnotu 105,5 a mezi podnikateli o 4,6 bodu na 103,7 bodu, uvedl dnes na webu Český statistický úřad. V podnikatelském prostředí se důvěra zvýšila ve všech odvětvích. V porovnání s loňským červnem jsou všechny hodnoty výrazně vyšší.

V průmyslu vzrostla důvěra proti květnu o 4,6 bodu na 108,2 bodu. "Hodnota indikátoru důvěry v průmyslu je dokonce nejvyšší od února 2011," uvedl k tomu vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ Jiří Obst. Podle statistiků meziměsíčně přibylo průmyslových podniků, které hodnotí svou současnou celkovou poptávku jako více než uspokojivou, a podnikatelů, kteří očekávají v příštích třech měsících růst tempa výroby. Snížil se však stav zásob hotových výrobků.

"Náladě v tuzemské ekonomice pomáhá uvolňování restrikcí spojených s pandemií a také souběžně probíhající hospodářské oživení u našich hlavních hospodářských partnerů ve střední a západní Evropě," uvedl hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč. Červnový průzkum důvěry tak podle něj podporuje závěry bankovní rady o potřebě zvyšovat úrokové sazby. K prvnímu zvýšení ČNB přistoupila ve středu.

Podle ekonoma Komerční banky Michala Brožka je s ohledem na zlepšování pandemické situace možné, že v dalších měsících nastane ještě další, i když už pravděpodobně mírnější zlepšení indexů důvěry v ekonomiku.

Anastasija Nejasova z oddělení konjunkturálních průzkumů uvedla, že průmyslové podniky velmi dobře hodnotí svou ekonomickou situaci v průběhu celého letošního druhého čtvrtletí. "V červnu navíc oproti předchozím měsícům vzrostl počet podniků, které evidují oživení poptávky, což významně přispělo i k vyššímu očekávání tempa růstu výrobní činnosti v letních měsících," doplnila.

Mezi stavebními firmami se důvěra od května zvýšila o 0,6 bodu na 115,8 bodu. Nicméně mírně přibylo podniků, které považují svou současnou poptávku po stavebních pracích jako nedostatečnou.

Důvěra podnikatelů v obchodě stoupla o 5,4 bodu na 104,7 a mezi podnikateli ve vybraných odvětvích služeb včetně bankovního sektoru byla v červnu meziměsíčně vyšší o o 4,9 bodu a činila 97,6 bodu.

Mezi spotřebiteli indikátor důvěry vzrostl od května o 2,7 bodu na 105,5 bodu. Podíl respondentů, kteří očekávají pro příštích 12 měsíců zhoršení celkové ekonomické situace i své finanční situace, se nezměnil, nicméně jejich obavy z růstu nezaměstnanosti klesly potřetí za sebou. Naopak v červnu opět výrazně přibylo těch, kteří se obávají zdražení, a to až na úroveň blížící se maximu z loňského května, uvedli statistici. Doplnili, že zároveň mírně přibylo těch, kteří předpokládají, že v následujících měsících uspoří nějaké peníze.

Témata:  ekonomika

Související

Aktuálně se děje

21. října 2024 9:05

Další změny v důchodech na obzoru: Jaké plány má ANO po případném volebním vítězství?

Exministryně financí Alena Schillerová (ANO) poslala vzkaz lidem, kterým se nepozdává chystaná penzijní reforma. Šéfka nejsilnějšího opozičního poslaneckého klubu naznačila, že její hnutí ji hodlá revidovat v případě, že se vrátí do Strakovy akademie.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

McDonald’s: Šíření E. Coli přináší významné otázky pro investory

Poté, co se zákazníci McDonald's nakazili z oblíbených hamburgerů Quarter Pounder bakterií E. coli, je firma pod drobnohledem. CDC (Centers for Disease Control and Prevention) hlásí 49 případů nákazy v 10 státech, které vedly k 10 hospitalizacím a jednomu úmrtí. McDonald's již z některých států stahuje klíčové ingredience. Mezitím se vyšetřuje, která potravina je za kontaminaci zodpovědná, říká Charu Chanana, tržní stratéžka Saxo Bank.