Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Domácí inflace drží nohu na brzdě, z nejhoršího jsme venku

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Michael Zelinka / INCORP images

Komentář Tomáše Volfa: Únorová inflace meziročně vzrostla jen o 2 % a je jasné, že ČNB půjde se sazbami dál dolů. Úvěry pro firmy a spotřebitele budou zlevňovat. Meziměsíčně vzrostla jen o 0,3 %.

Spotřebitelské úvěry pro domácnosti, provozní úvěry pro firmy a hypotéky zlevní. Vkladové produkty jako termínované vklady naopak budou ztrácet na atraktivitě, jelikož se s nižšími sazbami budou stávat méně výhodnými.

ČNB snížila naposledy hlavní sazbu na 6,25 % a je možné, že na svém dalších zasedání 20. března půjde se sazbou dolů razantněji o půl bodu, tedy na 5,75 %. Nastavený trend si ČNB udrží i v dalších měsících. Budeme tedy svědky dalšího uvolňování měnových podmínek. Při takto nízké inflaci by nebylo logické držet sazby nahoře.

Hlavní proinflační faktor bude pravděpodobně stále robustní schodek státního rozpočtu. Ten pro letošní rok počítá s více než 250 miliardovým deficitem a tato zvýšená spotřeba státu může působit i na inflaci.

I přes částečná rizika očekáváme, že inflace se pro letošní rok udrží pod 3 % a tím pádem se velmi přiblížíme inflačnímu cíli ČNB. ČR se z posledního místa dostala mezi elitu. Dnes máme totiž nižší inflaci, než je průměr EU, Německo, Maďarsko nebo USA. 

Témata:  inflace

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:25

Valorizace důchodů 2025: První prognózy naznačují očekávané navýšení

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

České domácnosti loni platily za elektřinu nejvíce v EU, přestože Česko vyvezlo takřka nejvíce elektřiny v celé EU

KOMENTÁŘ Lukáše Kovandy: Česko je ryze z ekonomického hlediska určitou anomálií. Vykazuje sice poměrně výrazný nadbytek vyprodukované elektřiny, avšak přesto jeho domácnosti čelí jejím vysokým cenám. Dokonce nejvyšším v celé EU ve vyjádření dle standardu kupní síly, které umožňuje mezinárodní porovnatelnost. A to přitom tedy Česko loni v čistém vyjádření vyváželo čtvrtý největší objem elektřiny v EU.