Domácí důvěra spotřebitelů v březnu dál klesá, už třetí měsíc v řadě

Komentář Tomáše Volfa: Spotřebitelská důvěra podle dnešních čísel v březnu klesá na 84b. a jedná se tak o již třetí po sobě jdoucí měsíc kontinuálního snižování. Podnikatelská důvěra také padá na 87,7b., zde se však jedná o obrat, protože ještě minulý měsíc mírně rostla. Dnešní čísla jsou tedy zklamáním.

Ilustrační fotografie
reklama

U spotřebitelů nadále pokračuje nárůst lidí, kteří očekávají v dalším roce zhoršení celkové ekonomické situace. Stejný trend pozorujeme také u obav z růstu nezaměstnanosti. Špatné zprávy hlásí také statistika těch, kteří počítají se zhoršením své vlastní finanční situace a nebudou tak moci tvořit rezervy.

Velmi sledovaným sektorem jsou služby, které jsou již téměř tři měsíce významně omezeny nebo úplně zavřeny. U nich se důvěra snížila na 76,8b. a je letos zatím nejníže. Současnou ekonomickou poptávku hodnotí více podniků jako horší. Alarmující je, že se zvedl počet podnikatelů ve službách, kteří počítají v dalších třech měsících s propouštěním. To úzce koresponduje s obavami spotřebitelů.

Důvěra lidí v opatření a především v to, že vláda situaci zvládá, není vysoká. Stále jsme svědky nešvaru, který nás provází už rok, kdy dva vládní politici sdělují veřejnosti protichůdné názory a fakta. To samozřejmě nijak nepřidá celkové náladě ve společnosti ani v businessu. Spotřebitelé musí věřit, že je situace pod kontrolou a že se nemusejí obávat o své budoucí příjmy. Jen tehdy budou utrácet a maloobchodní tržby půjdou opět vzhůru. Zatím jsou na sestupné trajektorii.   

Témata: ekonomika | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky