Dolar posiluje, i když jen šnečím tempem

Americký dolar dosáhl v tomto cyklu nového maxima, ale trh na to příliš energicky nezareagoval, protože nedávná rekordní minima opcí naznačovala, že přijdou opatření k omezení volatility. Bude zajímavé sledovat, do jaké míry využijí Demokraté příležitost uhrát politické body zpochybněním důvodů, proč Powellův Fed znovu nafukuje svou bilanci, informuje John Hardy, vedoucí oddělení forexu Saxo Bank.

Ilustrační fotografie
reklama

Americký dolar zakončil minulý týden optimisticky, když dosáhl nového maxima pro tento cyklus. Zejména díky příznivé lednové zprávě o zaměstnanosti. V pátek byly bez velkých ovací zveřejněny připravené poznámky o ekonomice a politickém mixu Fedu a tento týden bude zajímavé sledovat, nakolik bude politika Fedu politizovaná. Když loni Powell v oblasti úrokových sazeb náhle obrátil a další agresivní nafouknutí rozvahy Fedu evidentně připravilo půdu pro obrovský nárůst cen akcií a očekávané nastávající vítězné tanečky Donalda Trumpa. Demokratičtí senátoři se již před Powellovou výpovědí oficiálně dotazovali na repo operace Fedu. Předseda amerického Fedu Powell dnes po půl roce bude znovu vypovídat před výborem Sněmovny reprezentantů a ve středu ho pak čeká vystoupení před senátním výborem.

Rubl pod tlakem

Ruská centrální banka do toho praštila a jak se očekávalo, znovu snížila sazby a dál s chutí signalizuje ochotu k uvolňování. Evidentně cítí potřebu podpořit ruskou ekonomiku, která je po propadu cen ropy kvůli strachu z koronaviru pod stále větším tlakem. S čím si však nemusí dělat hlavu je hodnota rublu, který se v pátek v reakci na tyto obavy prudce propadl a v pondělí ráno zase zpevnil. Měnový pár USD/RUB se tak nemůže rozhodnout, zda se vymanit z klouzavého průměru posledních 200 dní.

Obavy na Novém Zélandě

Zajímavý týden čeká Novozélanďany, neboť RBNZ má ve středu oznámit oficiální základní úrokovou sazbu a evidentně se všeobecně očekává, že Orr a spol. zachovají sazbu 1,00 %. Osobně tady vidím prostor buď pro snížení sazby, nebo alespoň pro vyjádření ochoty ji snížit kvůli přetrvávajícím obavám z koronaviru. Novozélandská premiérka Ardernová celou noc řešila, jaké riziko představuje virová epidemie pro novozélandské HDP, a o Adrianu Orrovi se ví, že občas trhy rád překvapí. V každém případě se zdá, že případné překvapení může mít pouze holubičí charakter.

Vybrané měny:

USD – dolar dál pomaličku posiluje – tento týden uvidíme, zda Powellova výpověď před Kongresem trochu zčeří hladinu.

EUR – EUR/USD už nemá moc prostoru, než dosáhne minima tohoto cyklu, a tak máme o evropskou ekonomiku značné obavy. Německo v pátek ohlásilo prosincový meziroční pokles průmyslové výroby o 8,7 %, což bylo ještě před účinky koronaviru, a Itálie za stejné období meziroční pokles průmyslové výroby o 4,3 %.

GBP – libra si nevede příliš dobře, protože je EU při vyjednávání obchodních dohod neústupná a na britský rozpočet si ještě měsíc počkáme, ovšem libroví býci stále doufají, že se projeví zvýšení důvěry po prosincových volbách.

Témata: usd | ekonomika | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky