Do konce prázdnin většina firem propouštět nebude

Sedm z deseti zaměstnavatelů nepropouštělo své zaměstnance a ani to nemají v následujících dvou měsících v plánu. Propouštět se ale chystají malí zaměstnavatelé. Vyplývá to z nového šetření Hospodářské komory mezi 790 podniky. Komora to dnes sdělila ČTK.

Ilustrační fotografie
reklama

Propouštět zaměstnance se nechystají zejména firmy ve stavebnictví, jehož rozvoj je dlouhodobě brzděn nedostatkem pracovní síly s odpovídající kvalifikací. Na 86 procent respondentů v tomto oboru nepropouštělo, ani neplánuje v následujících dvou měsících propouštět. Stavebnictví má navíc během letních měsíců hlavní sezonu.

Propouštět se zatím nechystají ani zaměstnavatelé v osobních službách. Týká se to zejména těch, kteří se orientují na drobné spotřebitele, například kadeřnictví či květinářství. Tam 82 procent respondentů nepropouštělo a propouštět neplánuje.

Z respondentů, kteří uvádějí, že v příštích dvou měsících sníží stav zaměstnanců, jich většina propustí nejvýš každého desátého pracovníka, uvedla komora. Propouštění 30 a více procent zaměstnanců se bude týkat spíše nejmenších podniků a firem působících v cestovním ruchu, dodala.

U zpracovatelského průmyslu, který je klíčovým sektorem tuzemského hospodářství, je zaměstnavatelů s takovým negativním výhledem v řádu jednotek.

Vzhledem k negativnímu vývoji české ekonomiky v posledních měsících, opožděné reakci trhu práce na vývoj ekonomiky i současným vládním programům Hospodářská komora očekává dopad vládních preventivních kroků proti šíření koronaviru a snížené domácí a zahraniční poptávky na vývoj nezaměstnanosti především v podzimních měsících.

Nasvědčují tomu i očekávání firem ohledně poptávky. Více než dvě pětiny podnikatelů předpokládají, že se do konce roku sníží poptávka po jejich zboží či poskytovaných službách. Největší obavy z poklesu poptávky mají malé a střední podniky do 250 zaměstnanců. V tomto segmentu má obavy z poklesu poptávky téměř každá druhá firma. V odvětvovém pohledu panují největší obavy u provozovatelů stravovacích zařízení a ve stavebnictví zejména vlivem sezonnosti.

Určitá opatrnost je příznačná ale i pro zpracovatelský průmysl. V tomto odvětví počítá se zhoršením poptávky až 38 procent podniků.

Mezi firmami s více než 250 zaměstnanci očekává do konce roku zlepšení poptávky po jejich zboží či službách třetina. Zlepšení čeká i čtvrtina firem ve zpracovatelském průmyslu. V cestovním ruchu je optimistických firem více než čtvrtina.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky