Čtvrtině firem a živnostníků hrozí kvůli koronaviru konec

Až čtvrtině firem a živnostníků hrozí kvůli koronaviru a s ním souvisejícími opatřeními vlády likvidace. Pětina podniků musela zcela zastavit provoz. Vyplývá to z dnes zveřejněného průzkumu klubu Českého podnikání organizovaného agenturou Communa, která pořádá soutěže Firma roku a Živnostník roku nebo průzkum Město pro byznys. Průzkumu se zúčastnila ve dnech 26. a 27. března asi stovka účastníků soutěží Firma roku a Živnostník roku.

práce v kanceláři
reklama

Vláda kvůli šíření koronaviru zhruba od poloviny března zavřela sportoviště, posilovny, wellness zařízení, hudební a společenské kluby, restaurace i část obchodů, zakázala cesty do ciziny i omezila volný pohyb. Asi polovina firem a podnikatelů oslovených v průzkumu svůj provoz v souvislosti s opatřeními částečně omezila a pětina úplně zastavila. "Čtvrtina firem a živnostníků se již teď podle svých slov velmi přiblížila k likvidaci," sdělili autoři průzkumu.

Méně než pětina účastníků průzkumu si myslí, že by dokázala přečkat nynější situaci déle než tři měsíce, aniž by musela začít propouštět. Zhruba procento oslovených už zaměstnance propouští a více než pětina k tomu bude muset sáhnout nejpozději za měsíc. Dva měsíce vydrží bez propouštění 15 procent podniků.

Většina oslovených podnikatelů si myslí, že podnikání by pomohlo udržet snížení, nebo odpuštění odvodů na sociální a zdravotní pojištění. Zhruba polovina by uvítala i přímou finanční podporu od státu. Zákony, které umožňují odpustit živnostníkům část odvodů, už byly schváleny. Stát také nabídl bezúročné půjčky nebo přímou finanční podporu živnostníkům a ministerstvo financí navrhuje půlroční moratorium na splácení hypoték a úvěrů.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky