Česká pošta chce prodloužit dobu ekonomického doručování na tři dny

Česká pošta chce kvůli úsporným opatřením prodloužit dobu doručování u ekonomických zásilek na tři dny od podání ze současných dvou. Ušetřit tím hodlá část doručovatelů, protože v polovině roku plánuje jejich počet snížit o 500. Odborům se opatření nelíbí, protože půjde o snížení kvality a dostupnosti poštovních služeb. Zástupci odborů to uvedli na dnešním jednání s managementem pošty.

Česká pošta
reklama

Na prioritním doručování do druhého dne se podle předsedkyně odborů Jindřišky Budweiserové nemá nic měnit. "Nesouhlasíme s rušením pracovních míst, je to další úsporné opatření České pošty. Zrušení 300 poštovních poboček a zavedení systému doručování D+3 znamená zhoršení dostupnosti a kvality poštovních služeb. Masivní rušení pracovních míst povede ke zvýšení stresu a zátěže zaměstnanců, které jsou už dnes extrémní. Bez změny systému financování veřejných poštovních služeb nebudou mít dlouhodobější efekt," uvedla pro ČTK Budweiserová.

Pošta zavedla dvourychlostní doručování v roce 2020. Vedle prioritního, kde musí podle podmínek poštovní licence doručit 92 procent zásilek do druhého dne, jde o levnější ekonomické. Zatímco poslání prioritní zásilky do 50 gramů vyjde nyní na 30 korun, u ekonomické je to 23 Kč. Podle údajů Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) lidé posílají dopisy častěji ekonomicky než prioritně.

Pošta chce od poloviny roku snížit počet poboček o 300 na zhruba 2900. V souvislosti s tím hodlá snížit počet pracovních míst na pobočkách o 950 a dalších zhruba 500 lidí propustit právě v doručování. V současnosti na poště pracuje okolo 23.000 lidí. Snížením minimálního počtu poboček o 300 se má dnes zabývat vláda.

S rušením poboček nesouhlasí část dotčených obcí. Pošta je však podle pověřeného ředitele Miroslava Štěpána ochotna se starosty mluvit už jen o tom, kterou pobočku ponechat a kterou zrušit. Počty už ale měnit nechce. "K diskusi není počet poboček, ale to, které budou zrušené,“ uvedl Štěpán dnes v diskusi na serveru Blesk.cz. Konečný seznam rušených pošt by měl být k dispozici zhruba do konce dubna.

Z rušených poboček má pošta asi 30 procent ve svém vlastnictví. Ty chce po jejich ocenění prodat. Výnos by se podle mluvčího firmy Matyáše Vitíka mohl pohybovat okolo jedné miliardy korun.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky