Česká ekonomika se ponořila do recese

Komentář Lukáše Kovandy: Tuzemská ekonomika se loni ve druhém pololetí pomořila do recese. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad. Podle nich se loni v posledních třech měsících roku propadla v porovnání s obdobím července až září o 0,3 procenta. Vzhledem k tomu, že mezičtvrtletní pokles zaznamenala už právě ve druhém loňském čtvrtletí, je tak nyní splněna definice recese. Tedy mezičtvrtletní pokles výkonu ekonomiky alespoň ve dvou po sobě následujících čtvrtletích.

Ilustrační fotografie
reklama

Recese je však zatím mírná, takzvaně technická. Neprojevuje se tedy například plošnějším růstem míry nezaměstnanosti. Navíc existuje dobrá šance, že už během prvních tří měsíců letoška Česko pásmo recese opustí.

Loni ve čtvrtém čtvrtletí ekonomiku stahovalo snižování spotřeby domácností, které své nákupy v obchodech omezovaly z důvodu obecné inflace a energetické drahoty. Reálné výdělky domácností loni celoročně klesaly suverénně nejvýrazněji v celé historii samostatné ČR od roku 1993 a ani poslední čtvrtletí roku v tomto ohledu nebylo žádnou výjimkou.

Propad ekonomiky loni ve čtvrtém čtvrtletí tlumila zejména zahraniční poptávka. Průmyslové podniky totiž i přes ekonomický útlum u nás i v zahraničí realizovaly dosud nevyřízené objednávky, které se nahromadily v předchozí době zpřetrhaných mezinárodních dodavatelsko-odběratelských řetězců. Tato situace tedy podpořila nejen průmysl jako takový, ale i vývoz.

Dnes zveřejněné výsledky jsou i díky tomu příznivější, než se většina trhu obávala. Experti oslovení agenturou Bloomberg očekávali ve střední hodnotě svých odhadů propad hned dvojnásobný, tedy mezičtvrtletně o 0,6 procenta. Lepší je také výsledek v meziroční perspektivě. Meziročně totiž tuzemské hospodářství přidalo loni ve čtvrtém čtvrtletí 0,4 procenta, zatímco experti čekali jen 0,2 procenta. Mírným posílením reagovala na výsledky také koruna, zpevněním vůči euru.

Za celý letošní rok se výkon ekonomiky bude pohybovat kolem nuly. V tuto chvíli těžko je třeba počítat spíše s tím, že výkon ekonomiky se celoročně mírně propadně, nejspíše o 0,4 procenta, a skočí tak „červenou nulou“. Vývoj však bude jako loni zatížen značnou mírou nejistoty, plynoucí zejména z geopolitické situace a energetické situace v EU. Významnou vzpruhou české ekonomice může být otevření ekonomiky čínské, která loni koncem roku ukončila drakonické covidové restrikce. Otevření čínské ekonomiky podpoří globální obchod, což je pro malou otevřenou ekonomiku typu české příznivou zprávou.

Témata: ekonomika | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky