Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ceny potravin budou dál klesat, vyjma vepřového, odhaduje Potravinářská komora

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: ilustračnífotky.cz

Ceny potravin v Česku budou zbytek roku dál klesat, řekla dnes ČTK prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová. Výjimkou je vepřové maso; jeho cena se řídí podle německé burzy, kde pořád roste, dodala. Tempo meziroční inflace v červenci opět zpomalilo, spotřebitelské ceny meziročně stouply o 8,8 procenta z červnových 9,7 procenta.

Kladný vliv na to měly zejména ceny potravin, informoval dnes na webu Český statistický úřad (ČSÚ). Ceny potravin proti červnu klesly o 0,8 procenta, meziročně byly vyšší o 9,5 procenta.

"Pevně doufám, že snižování cen bude pokračovat, i když těžko se náklady (zemědělců) vrátí na úroveň před válkou na Ukrajině," řekla Večeřová. Očekává, že stabilizace cen bude pokračovat. "Uvidíme, jak dopadnou žně. Pokud dobře, stabilizuje se cena obilí, protože mají problém i pekaři: v panice, že nebude obilí, museli nakupovat za ty velmi vysoké ceny - cena obilí se v loňském roce pohybovala kolem 12.000, 13.000 korun za tunu, a to se logicky muselo promítnout," řekla Večeřová.

Zpomalení růstu cen u potravin komora předpokládala. Odhadovala, že klesnou ceny a zpomalí inflace, jakmile se zastaví nárůst vstupních nákladů. "V potravinářství byly (náklady) enormní, a i co se týče komodit. Řada lidí mi nevěří, ale skutečně jsme se setkali s tím, že ty nárůsty u energií byly 400, 500 procent, pokud musel někdo nakupovat (energie) na spotu, na burze," řekla prezidentka. U potravin meziroční inflace v červenci letos poprvé zpomalila pod deset procent.

Dál zdražovat ale bude vepřové maso. "Cena vepřového se řídí podle německé burzy. Tam každý den roste cena o několik centů. Možná se nezdá v těch centech takový problém, ale skutečně to problém je. Vepřové je jediné, které soustavně zdražuje, a výhled není dobrý. Vepřového je bohužel v Evropě nedostatek. Po covidu se řada chovů zavřela nebo omezila provoz, třeba Španělsko, Německo. Je problém s krmnými směsmi, které se dovážely z Ukrajiny, a není čím krmit. Je velká poptávka a malá nabídka, vepřové bude dál zdražovat," řekla Večeřová.

Již v zimě oznámil Český svaz zpracovatelů masa, že ceny výrobců vepřového masa jsou na dosavadních maximech. Zároveň klesají stavy chovů, na trhu je větší poptávka po vepřovém mase, než jsou zemědělci a zpracovatelé schopni nabídnout. Podle komory jim loni meziročně náklady stouply o 50 až 80 procent.

Třeba v jižních Čechách ubylo za posledních 20 let téměř 80 procent chovaných prasat, řekla ČTK již dříve ředitelka jihočeské agrární komory Hana Šťastná. V roce 2021 bylo v jihočeských chovech 86.800 prasat, uvedl ČSÚ. Chov prasat v kraji klesá dlouhodobě. "Úbytek chovů je celorepublikový trend a je velmi nešťastný," řekla Večeřová. Kdyby podle ní měli zpracovatelé zaplatit zemědělcům adekvátní cenu, která by umožňovala zachování chovů, nedokážou pak výrobky za odpovídající cenu prodat v obchodních řetězcích.

Krize v oboru dopadla hlavně na malé a střední firmy. "Některé podniky zavřely své podnikové prodejny, což považuju za škodu, protože potom jim zbývají jen ty obchodní řetězce. Zavřely třeba své výrobní pobočky - okresní pekárna měla šest poboček a má už jenom dvě," zmínila Večeřová.

Témata:  ceny potravin

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 10:21

Předpověď počasí na noc a pátek 26. dubna

Počasí u nás bude ovlivňovat svým okrajem tlaková níže nad severozápadní Evropou. Kolem ní k nám začne proudit teplejší vzduch od jihu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

České domácnosti loni platily za elektřinu nejvíce v EU, přestože Česko vyvezlo takřka nejvíce elektřiny v celé EU

KOMENTÁŘ Lukáše Kovandy: Česko je ryze z ekonomického hlediska určitou anomálií. Vykazuje sice poměrně výrazný nadbytek vyprodukované elektřiny, avšak přesto jeho domácnosti čelí jejím vysokým cenám. Dokonce nejvyšším v celé EU ve vyjádření dle standardu kupní síly, které umožňuje mezinárodní porovnatelnost. A to přitom tedy Česko loni v čistém vyjádření vyváželo čtvrtý největší objem elektřiny v EU.