Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ceny pohonných hmot v Česku letí ke 40 korunám za litr, a to nejrychlejším tempem za posledních 12 let

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Komentář Lukáše Kovandy: Průměrná cena benzínu Natural 95 v ČR včera ze dne na den vyskočila o takřka 43 haléřů na litr. Zatímco ještě v pátek litr benzínu vyšel na 37,78 koruny, včera už to bylo 38,30 koruny. Přes noc tak litr benzínu podražil o 43 haléřů na litr. Výraznější zdražení „přes noc“ zaznamenal benzín naposledy 7. prosince 2010, vyplývá z dat CCS. Nafta včera podražila dokonce ještě výrazněji než benzín, o 65 haléřů na litr, a to na 37,51 koruny litr. V jejím případě však jde o nejvýraznější jednodenní zdražení jen za období od začátku dubna 2021, kdy nastal ojedinělý, mimořádný výkyv v její ceně, jenž však byl spíše statistickou anomálií.

Důvodem dramatického zdražování pohonných hmot v ČR je zdražování ropy na světových trzích a také oslabení koruny. Oboje bezprostředně nastává či sílí v důsledku propuknutí války na Ukrajině. Korunová cena barelu ropy Brent v týdnu vyskočila až na takřka 2400 korun, skoro nejvíce v historii.

Motoristé v ČR musí počítat s tím, že už v nadcházejícím týdnu ceny pohonných hmot v ČR pravděpodobně stoupnou nad 40 korun za litr a budou čistě nominálně nejdražší v historii ČR.

Řidiči v ČR se však zatím nemusí obávat výpadku v zásobování palivy. Produktovody – na plyn či ropu – vedoucí z Ruska přes ukrajinské území stále běžně fungují, nejsou hlášeny jakékoli zásadnější problémy. Kdo však má možnost, neprohloupí, pokud se pohonnými hmotami předzásobí, neboť ceny benzínu i nafty zřejmě porostou dále po překročení úrovně 40 korun za litr, a to až k úrovním kolem 45 korunami za litr. To však záleží na dalším vývoji války na Ukrajině a na dopadu západních sankcí.

Ropa ve světě zdražuje nikoli kvůli ochromení ruských dodávek, ale kvůli obavě, že tyto dodávky ochromí buď sankce, nebo válečný útok, nebo oboje naráz.

Témata:  pohonné hmoty komentář

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy