Ceny ojetin v srpnu dále klesají, sedany pořídíte o 30 000 levněji než minulý měsíc

Trh s ojetými automobily již v červenci zaznamenal první významné pozastavení růstu cen. V srpnu tento trend nadále pokračuje a ceny ojetin dokonce klesají. Nejvíce zatím poklesla cena sedanů, jejichž střední hodnota ceny je v průměru o 30 000 korun nižší v porovnání s předešlým měsícem. Klesá i cena oblíbených SUV. Například Nissan Qashqai koupíte o téměř 22 % levněji. Vyplývá to z analýzy trhu Barometr, kterou pravidelně provádí společnost AURES Holdings, provozovatel sítě autocenter AAA AUTO a Mototechna.

Ilustrační fotografie
reklama

„Již druhý měsíc pozorujeme změnu v cenách napříč celým středoevropským trhem ojetin. V srpnu ceny na trhu začaly významněji klesat. Největší pokles vidíme u sedanů, kde střední hodnota ceny klesla o 30 000 korun. Cena klesla i u SUV, a to o 9 000 korun. V případě nejoblíbenější karoserie kombi se cena meziměsíčně drží na podobné úrovni, ale některé modely jako Opel Insignia nebo Seat Leon koupíte o až 17 500 korun levněji,“ uvedla Karolína Topolová, generální ředitelka a předsedkyně představenstva skupiny AURES Holdings, provozovatele sítě autocenter AAA AUTO a Mototechna. „I přes tento pozitivní trend, který podpořili prodejci ojetých automobilů včetně AAA AUTO poprvé po více než dvou letech letními slevami, teprve s příchodem podzimu uvidíme, zda jde jen o výkyv spojený s létem nebo dlouhodobý trend,“ doplnila Topolová.

Dle aktuálního vývoje na celém českém trhu ojetin meziměsíčně poklesla nejvýznamněji cena sedanů, a to jen od července o 30 000 korun. Střední hodnota ceny sedanů, které tvoří 4,4 % z celkové nabídky českého trhu, je tak aktuálně 369 900 korun. Nejvíce poklesly luxusnější modely sedanů. Například BMW 5 koupíte o 21,3 % levněji, nejčastěji za 590 000 korunu ve stáří 6,5 roku a s nájezdem 170 tisíc kilometrů. Audi A8 vyjde na 675 000 korun, tedy o 15,5 % levněji.

Cena poklesla i v případě stále oblíbenějších SUV, která jen v AAA AUTO tvoří téměř čtvrtinu letošní celkové poptávky. Meziměsíčně si tyto typy automobilů zájemci mohou pořídit o 9 000 korun levněji. „Nejvyšší pokles ceny u SUV na celém českém trhu pozorujeme v případě Nissanu Qashqai, u kterého klesla cena o 21,7 %. Na tomto modelu je vidět, že pokles ceny nemusí být na úkor stáří a stavu na tachometru. Tento model najdete na trhu nejčastěji s  nájezdem 90 000 kilometrů a ve věku 6,3 roku. V červenci měly tyto vozy v české nabídce podobný nájezd, ale byly o 0,3 roku starší,“ upozornila Karolína Topolová. Cena poklesla i v případě Volkswagenu Tiguan, a to o 9,3 % na 408 000 korun, nebo Dacia Duster, u kterého cena klesla o 8,1 % na 239 000 korun.

Témata: Autobazary | auta | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky