BREXIT bez dohody: EK ve středu navrhne finanční pomoc

Evropská exekutiva ve středu v rámci doporučení pro případ brexitu bez dohody navrhne finanční pomoc unijní podnikatelské sféře a zemědělcům. Vyplývá to z dokumentu, který dnes získala agentura Reuters. Evropská komise má ve středu zveřejnit soubor doporučení, která by měla dopad brexitu bez dohody zmírnit.

Ilustrační fotografie
reklama

Scénář vztahu Londýna s EU je necelé dva měsíce před plánovaným brexitem stále nejasný, vyloučena není ani možnost mimořádných parlamentních voleb v Británii. Evropská unie chce podle Reuters k ochraně před dopady brexitu bez dohody využít Evropský fond solidarity, který byl dosud spíš zdrojem finanční pomoci při živelních pohromách. Pomoc by měly dostat státy, které brexitem utrpí nejvíc.

EU chce rovněž čerpat z Fondu pro přizpůsobení se globalizaci, který je určen na pomoc zaměstnancům, kteří v důsledku globalizačních procesů přišli o práci. V případě brexitu by měli být odškodněni ti, kdo v důsledku odchodu Londýna bez dohody ztratili zaměstnání.

Evropská komise podle Reuters navrhne využít všechny existující nástroje k tržní podpoře a přímé finanční pomoci unijním zemědělcům, aby zmírnila dopad brexitu bez dohody na potravinové trhy. Pravidla EU regulující metody státní podpory podnikům podle mínění Evropské komise poskytují dostatek pružných nástrojů, jak odškodnit menší firmy, které se aktivně prosazovaly na britském trhu.

Evropská komise potvrdí, že stále hledá cesty, jak zabránit vytvoření klasické hranice mezi Irskem a Severní Irskem a zároveň ochránit jednotný trh EU před dopady brexitu bez dohody. Upozorní, že jediným způsobem, jak tento scénář naplnit, je využít stávající podoby takzvané irské pojistky.

Evropská komise vyjádří přesvědčení, že rozchod Británie s Evropou bez dohody bude mít vážné negativní následky pro hospodářství obou stran, ale mnohem víc pro Spojené království, uvádí agentura Reuters. Pokud se Londýn skutečně pro rozchod bez dohody rozhodne, bude Brusel ochoten vyjednávat o budoucích vztazích s Británií až poté, co Londýn vyřeší otázku práv evropských občanů, kteří se v Británii usadili před brexitem. Británie bude muset rovněž respektovat své finanční závazky vůči EU.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky