Blíží se nejdražší a nejchudší Vánoce, nebude třeba elektronika. Na myčku se čeká i rok

Komentář Lukáše Kovandy: Kvůli markantnímu růstu cen, nejrychlejšímu za posledních třináct let, budou letošní Vánoc nejdražší v historii. Zároveň budou ovšem o nejchudšími za uplynulá dlouhá. Poměrně chudý totiž bude z důvodu mezinárodní výrobní a přepravní krize sortiment obchodů. Už od srpna je zřejmé, že letos bude více než kdy jindy platit, že lidé by neměli své vánoční nákupy nechávat na poslední chvíli.

Ilustrační fotografie
reklama

Kritická začíná být situace už nyní například v oblasti elektroniky. Kdo chce své blízké pod stromečkem potěšit třeba levnějším druhem notebooku nebo nějakým novým modelem mobilem, měl by si do obchodu pospíšit už nyní. K sehnání nemusí být také grafické karty nebo herní konzole typu PlayStation 5. V lepším případě je čekací době na nový playstation třeba několik týdnů. 

Na bílou techniku, třeba na myčky, si ovšem zákazníci mohou počkat řadu měsíců, ba až rok. Nedostupnost zboží umožňuje prodejcům navyšovat si u jednotlivého zboží marže nad rámec ceny, kterou by nastavili, pokud by byl trh standardně zásobován. To jen umocňuje inflační tlaky napříč ekonomikou. Elektronika, třeba tablety, tak nezřídka zdražuje meziročně třeba i o desítky procent. 

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky