Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Benzín za dva týdny zdražil o dvě koruny na litr, řidiči středeční snížení spotřební daně o 1,50 Kč na litr nepocítí

pohonné hmoty
pohonné hmoty
Foto: Pixabay

Komentář Lukáše Kovandy: Cena ropy Brent dnes poprvé po více než dvou měsících překročila úroveň 120 dolarů za barel. Na vysokých úrovních jsou také ceny paliv, jež se velkoobchodně prodávají na burze v Rotterdamu. Znamená to, že pohonné hmoty v Česku v příštích dnech a týdnech podraží.

Už v uplynulých dvou týdnech přitom pohonné hmoty v Česku citelně zdražily. Třeba benzín se 15. května prodával průměrně za 44,35 koruny za litr. Včera už to bylo za 46,35. Za dva týdny tedy benzín zdražil přesně o dvě koruny na litr. Tedy výrazně více, než jak zlevní po snížení spotřební daně z benzínu a nafty o 1,50 koruny za litr, k němuž dojde od pozítří.

Vládu bude toto snížení stát miliardu korun měsíčně, řidiči jej přitom nemusí vůbec zaznamenat. Přichází totiž z hlediska vlády v krajně nevhodnou dobu, kdy ropa na světových trzích zdražuje, takže je možné, že už v půlce června budou pohonné hmoty dražší než nyní – navzdory právě snížení daně.

Za zdražováním ropy je ústup pandemie v Číně, nástup letní motoristické sezóny a sázka trhů na to, že EU nakonec bude embargovat ruskou ropu. Alespoň tedy tu, která je do EU přepravována tankery po moři. Ropa proudící ropovodem Družba zřejmě sankcionována nebude, neboť Maďarsko v takovém případě hrozí vetováním šestého sankčního balíčku EU.

Témata:  pohonné hmoty benzin nafta komentář

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 12:15

Firmy mladé potřebují, to je dobrá zpráva pro čerstvé absolventy. Kolik si mohou vydělat?

Letošní rok je šance na zotavování ekonomiky, prorokují zaměstnavatelé. Je to mimochodem i dobrá zpráva pro letošní absolventy, protože jejich příchodu na pracovní trh by to mohlo pomoci. Většina firem totiž mladé zaměstnance potřebuje, zejména ty IT zdatné. 

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy