Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Akciové trhy jsou po volbách v USA značně rozkolísané

ilustrační fotografie
ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Situace na akciových trzích ve světě je po prezidentských volbách ve Spojených státech značně rozkolísaná, akcie se pohybují střídavě mezi zisky a ztrátami. Během obchodování v Asii zpevňovaly, později se ale vydaly dolů. Reagovaly tak na odhady těsného výsledku voleb a zejména pak na slova prezidenta Donalda Trumpa. Ten se už prohlásil za vítěze a řekl, že kvůli nesrovnalostem při hlasování a sčítání hlasů se obrátí na nejvyšší soud.

Panevropský index STOXX Europe 600 krátce po zahájení obchodování odepisoval skoro 1,5 procenta, velmi brzy ale ztráty zmírnil a krátce před 11:00 SEČ už vykazoval růst o 0,8 procenta na 359 bodů.

"Trhy vezmou skoro všechno, pokud je to jisté," řekl šéf strategie v londýnské finanční společnosti TS Lombard Andrea Cicione. "Pokud ale tohle půjde k nejvyššímu soudu, pak ty výsledky nebudou hodně dlouho, a právě to je zřejmě ten nejhorší scénář ze všech možných," dodal k otázce, kdo se nakonec stane vítězem voleb.

Cicione tak připomněl, že finanční trhy se dokážou vyrovnat prakticky se vším, tedy i s jakýmkoli výsledkem voleb. Nesnášejí ale nejistotu.

Asijské trhy naproti tomu zpevnily, některé výrazně. V té době se totiž zdál náskok kandidáta Demokratické strany Joea Bidena poměrně výrazný, což by nahrávalo odhadům analytiků před volbami. Finanční trhy už nějaký čas předpovídají, že volby vyhraje právě Trumpův vyzyvatel Biden.

Akcie průběžně zpevnily i v reakci na to, že Trump si překvapivě dobře vede také v některých důležitých státech. Zlom nastal až ve chvíli, kdy začalo být zřejmé, že výsledek bude těsný a že potrvá delší dobu, než bude možné určit vítěze.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 vzrostl o 1,72 procenta a uzavřel na 23.695,23 bodu. Index Straits Times burzy v Singapuru pak zpevnil o 0,68 procenta na 2514,08 bodu. Burza v Hongkongu, kde obchodování končí až později, podle hlavního indexu Hang Seng odepsala 0,21 procenta a uzavřela na 24.886,14 bodu. I tento index byl ale průběžně v zisku.

Projekce a průběžné výsledky prezidentských voleb v USA ukazují, že Trump se dostal do vedení v některých klíčových státech. To znamená, že je obtížné říci, kdo volby vyhraje.

Akciové burzy v USA jsou vzhledem k časovému posunu teď zavřené, otevírají v 15:30 SEČ. Elektronicky se ale obchoduje s takzvanými futures. Ty během evropské noci ukazovaly silný růst, který se ale postupně snižoval. Prudce dolů se vydaly po Trumpově tiskové konferenci, na které prezident nynější volby zpochybnil. Nervozitu na trhu pak jen dokresluje fakt, že po chvíli už byly futures opět v zisku.

Po 11:00 SEČ futures na klíčový akciový index S&P 500 vykazovaly růst o 0,5 procenta. Futures na index Nasdaq, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, přidával dokonce 2,5 procenta.

Témata:  akcie

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy