Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

České firmy přijímají nové objednávky, to je pozitivní

České firmy podle guvernéra České národní banky (ČNB) Miroslava Singera i nadále přijímají nové objednávky, což je podle něj povzbuzující faktor pro středoevropskou ekonomiku. Informovala o tom ve středu agentura Reuters.

"Stále se zdá, že firmy mají zakázky, což je jedině povzbuzující faktor," uvedl podle agentury Reuters Singer na ekonomické konferenci ve Vídni. Podle guvernéra je pozorovatelné snižování míry zadlužení českých bank. U některých byl přitom vyvolán strach kvůli novým pravidlům Evropské unie, které požadují od bank, aby měly větší kapitálový polštář. "Banky už jsou úspěšnější při zvyšování ziskovosti, takže tu možná bude prostor k rozšiřování úvěrových portfolií v letošním roce," dodal Singer.

Témata:  ekonomika firmy

Související

Aktuálně se děje

21. října 2025 11:48

Zlato láme rekordy: Nejistota ve světě žene investory k nejstarší jistotě lidstva

Král drahých kovů si pověst „bezpečného přístavu“ na finančních trzích obhajuje s velkým přehledem. Od začátku roku 2025 jeho cena vzrostla o více než 50 % a poprvé v historii překonala hranici 4 000 USD za trojskou unci – a to dokonce během vládního shutdownu v USA. Takto prudký růst však otevírá otázku, zda zlato zvládne udržet tempo a zamíří až k hranici 5 000 USD, nebo přijde ochlazení. Podrobnější pohled na situaci nabízí Olívia Lacenová, analytička Wonderinterest Trading Ltd., ve své aktuální analýze.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

Stát přijde o miliardy, ceny moc neklesnou. Nová vláda žene gastro do maďarského experimentu

Snížení DPH na podávání nealkoholických nápojů v gastronomii z 21 % na 12 %, které chystá vznikající vláda, by snížilo příjmy státního rozpočtu přibližně o 1,5 miliardy Kč ročně. Dopad na ceny pro zákazníky by však byl omezený – zkušenosti ukazují, že podniky snížení sazby obvykle plně nepřenesou do cen. Část úspory si ponechávají jako vyšší marži, takže opatření pomáhá spíše podnikatelům v gastronomii než spotřebitelům.