Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zasedání G7: Donald Trump nezklamal, trhy jsou v napětí

ilustrační fotografie
ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Uražený Donald Trump způsobil svým tažením napříč celou geopolitickou scénou zoufalství pozorovatelů. Odpověď trhů je prozatím zdrženlivá a většina tříd aktiv vyčkává na další vývoj. Tématem týdne bude také Brexit a existenční hlasování pro Theresu Mayovou.

Na setkání zemí G7, které někteří označili jen za G6 plus jeden, prezident Donald Trump nezklamal. Podle něj by Rusko mělo být opětovně přizvané na jednání seskupení. Navíc se prezident odmítl podepsat pod společné prohlášení a pustil se do bitvy s předsedou kanadské vlády, Justinem Trudeauem. „Jak řekl ekonom a publicista, Raoul Pal, jsme svědky zavádění nového světového pořádku poprvé po druhé světové válce. Je to obrovská změna,“ varuje John Hardy, měnový stratég Saxo Bank.Bezprostřední tržní pohyby jsou prozatím minimální. Významnější reakcí je pouze oslabení kanadského dolaru, který se po otevření burzy z důvodu nejistoty mírně oslabil. Pokud jde o akcie, největší dopad bude mít to, že Donald Trump plánuje uvalit cla na automobilové díly dovážené do USA. „Měli bychom zpozornět u německých a francouzských výrobců automobilů, protože ty by nová cla poškodila nejvíce," upozorňuje Peter Garnry, akciový stratég Saxo Bank.

Dobré zprávy pro euro

Nový italský ministr financí tvrdí, že chce snížit dluh země, a aby Itálie zůstala v eurozóně. Tyto názory se však zdají být v rozporu s politikou vládní koalice. Pokud jde o očekávání ohledně zvyšování sazeb americkým Fedem, až 90 % obchodníků si myslí, že Fed tento týden své sazby zvýší. Tématem tohoto týdne bude také Brexit. Očekáváme totiž hlasování, které by pro vládu Terezy Mayové mohlo být existenční, pokud by členové její strany hlasovali proti.Ropa a zlato v očekávání

I komodity zažijí rušný týden, neboť OPEC a americká EIA zveřejní pro trh důležitá data. „Růst politického vlivu na černé zlato způsobuje vrásky na čele obchodníkům, kteří nevědí, jakým směrem se ropa vydá dál," říká Ole Hansen, komoditní stratég Saxo Bank. Zlato zůstane na úrovni 1300 dolarů za unci, z důvodu slabšího dolaru, nervózní geopolitické situace a kvůli Fedu, který zasedá ve středu 13. června. Prolomení hranice 1286 dolarů, nebo naopak 1308 dolarů, by určilo, jakým směrem bude zlato pokračovat.

Témata:  Donald Trump ekonomika akciové trhy zlato EUR

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.