Odvoláním ředitele Lesů ČR se lesní krize nespraví. Nepotřebujeme obětního beránka!

V pátek ministr zemědělství v demisi Jiří Milek odvolal generální ředitel státního podniku Lesy ČR Daniela Szoráda. Děje se tak v souvislosti se zanedbáním prevence proti šíření kůrovce v několika krajích a souvisejícím poklesem zisků.

Ilustrační fotografie
reklama

Výměna Daniela Szoráda za nového ředitele Lesů ČR může mít smysl pouze tehdy, pokud bude doprovozená výraznou změnou politiky ministerstva zemědělství a trendu v hospodaření tohoto státního podniku.

Hlavní příčina současného krizového stavu lesů je dlouhodobá nečinnost ministerstva zemědělství. Právě především ono dlouhodobě opomíjí urgence vědců, ochránců přírody i mnoha lesníků, aby se legislativa určující podobu lesního hospodaření přizpůsobila změně klimatu, přírodnímu stavu lesů a dlouhodobě udržitelnému lesnictví.

Ministerstvo zemědělství přitom neupravilo zákony a vyhlášky tak, aby umožnily lesníkům změnit praxi historicky orientovanou především na pěstování smrku a zaměřit se na pěstování pestřejší skladby stromů. Lesy České republiky dosud nejen kvůli neochotě ředitele Szoráda, ale i kvůli chybějícímu zadání ze strany ministerstva zemědělství nepřijaly zásady zdravého a trvale udržitelného lesnictví formulované standardy certifikace Forest Stewardship Council (FSC).

Zanedbání současného rozšíření kůrovce ze strany Lesů České republiky zavinila také jejich závislost na nesprávném obchodním modelu a způsobu zadávání zakázek určeným ze strany ministerstva zemědělství v roce 2010 ministrem Ivanem Fuksou (ODS). Takzvaná „Dřevěná kniha” prostřednictvím megatendrů svěřuje veškerou práci i prodej státního dřeva velkým težařským firmám, což nepodporuje šetrné hospodaření, rozvrátilo zaměstnávání místních lidí v lese a nyní neumožňuje operativně řešit kalamitní situace.

Hnutí DUHA proto spustilo výzvu Zachraňme lesy, ke které se dosud připojilo přes 10 tisíc lidí. Výzva na webu www.zachranmelesy.cz vyzývá ministerstvo zemědělství, vládu ČR a Lesy České republiky, aby přijaly systematické kroky k vytvoření a ochraně pestrých, odolných a různověkých lesů.

Jan Skalík, koordinátor výzvy Zachraňme lesy Hnutí DUHA, říká:

„Pokud by odvolání ředitele Lesů ČR Daniela Szoráda mělo ministerstvu zemědělství sloužit k tomu, že se krize lesů zamete pod koberec, byla by to pro všechny prohra. Další kroky ministerstva zemědělství ukážou, zda tím jen nepřikrývá svou dlouhodobou neochotu nastavit legislativu pro udržitelné lesnictví namísto neudržitelného pěstování smrku.“

„Vyhodit ředitele Lesů ČR je líbivé gesto. Mnohem větší vinu za současné problémy s kůrovcem ale nese samo ministerstvo zemědělství. Bude se lesní krize na ministerstvu řešit konečně také  konstruktivními a systematickými návrhy legislativy?“

„Výzvou pro nového ředitele Lesů České republiky bude konečně nastartovat trvale udržitelné lesní hospodaření. Ministerstvo zemědělství navíc musí dát státnímu podniku v zákonech a vyhláškách zadání pro šetrnější přístup k lesům.“

Témata: lesy čr | Lesy | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky