Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

A bude hůř! Češi rekordně nevěří dalšímu vývoji země

A bude hůř! Češi rekordně nevěří dalšímu vývoji země

Foto: Pixmac

Polovina lidí si myslí, že se situace v České republice vyvíjí nesprávným směrem, o opaku je přesvědčený pouze jeden člověk z deseti. Vyplývá to z prosincového průzkumu, který ve čtvrtek zveřejnilo Středisko empirických výzkumů (STEM).

Zbylých 40 procent respondentů uvedlo, že situace v Česku "nesměřuje nikam". Pesimistický pohled se podle průzkumu dosud neprojevuje v případném poklesu zájmu o politiku, o politické dění se stabilně zajímají dvě pětiny lidí. "Lidé, kteří se v politice orientují a mají o politické dění zájem, jsou v hodnocení poněkud optimističtější než neznalá a o politiku se nezajímající většina populace," shrnul STEM. Rozdíly podle něj ale nejsou zásadní. Většina z těch, kdo vidí situaci pozitivně, jsou stoupenci TOP 09 a ODS, kteří se vyznají v politice. Mezi sympatizanty TOP 09 má pozitivní náhled na vývoj v Česku 30 procent lidí, u ODS je to 28 procent. Naopak u ČSSD se takoví lidé najdou jenom čtyři ze sta a u stoupenců KSČM je kladný pohled pouze dvouprocentní. STEM monitoruje názor na směřování situace v Česku od roku 1996, tak negativní výsledek ale dosud nezaznamenal. "Silná skepse provázela dlouhou předvolební kampaň před volbami v červnu 2010 i vnitropolitická krize v letech 1998 a 1999 nebo v letech 2003 až 2005," uvedli sociologové a dodali: "Je pravděpodobné, že v současnosti se k nespokojenosti s politickou scénou přidávají i negativní zprávy ze světa ekonomiky." STEM provedl výzkum na reprezentativním vzorku 1227 respondentů starších 18 let, a to ve dnech 1. až 9. prosince 2011.

Témata:  Česko ekonomika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

Kdo investuje v Česku do kryptoměn?

Podle výzkumu globální platformy pro sběr dat statista.com uvedlo v roce 2022 vlastnictví některé digitální měny 13 % Čechů. V roce 2021, kdy nejznámější kryptoměna bitcoin dosahovala jedněch ze svých nejvýznamnějších maxim, činil podíl kryptoměnových investorů dokonce 15 %. Data také ukazují, že majitelé kryptoměn v Česku se zajímají o technologie a mají zájem na řešení inflace nebo nedostupného bydlení.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy