Česká republika je spolehlivá, agentura Fitch potvrdila zemi vynikající rating

Agentura Fitch Ratings ve svém nejnovějším hodnocení potvrdila rating České republiky pro dlouhodobé závazky v domácí i v zahraničních měnách na úrovni A+ s pozitivním výhledem.

Ilustrační fotografie
reklama

Navázala tak na ostatní mezinárodní ratingové agentury, které v letošním roce potvrdily vysokou úvěrovou spolehlivost České republiky.

Fitch Ratings ve své zprávě vyzdvihuje zejména zdravé veřejné finance, nízkou úroveň zadlužení, celkový růst ekonomiky a silné instituce podepřené členstvím země v Evropské Unii. Oceňuje především přebytek hospodaření celého sektoru vládních institucí, který je očekáván již druhým rokem po sobě a za rok 2017 je odhadován ve výši 1,1 % HDP. Právě přebytek vládního sektoru vytváří významný prostor pro snížení celkové zadluženosti České republiky.

Hospodaření sektoru vládních institucí je na příjmové stránce podpořeno vyšším výběrem daní, který je spojen s rostoucí ekonomikou. Hospodářský růst je tažen rostoucí spotřebou domácností, která těží z vyšších mezd a sociálních dávek, snížení daní a solidního růstu zaměstnanosti.

„Stejně jako Ministerstvo financí i agentura Fitch Ratings počítá s pokračujícím snižováním zadlužení České republiky. Kladně tak hodnotí naši práci a úsilí, které jsme od konce roku 2013 vynaložili pro naplnění tohoto cíle,“ uzavírá náměstek ministryně financí pro veřejné rozpočty Petr Pavelek.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky