V Česku chybí až 30 tisíc malířů. Poslední ročník absolvuje jen 100 učňů ročně

V Česku je kolem 15 tisíc malířů, uživilo by se jich tu dvakrát tolik. Mladí se ale do tohoto řemesla příliš nehrnou. V Česku absolvuje poslední ročník jen kolem 100 učňů ročně.

Ilustrační fotografie
reklama

„Zájem o obor malíř/lakýrník v posledních deseti letech stagnuje a v porovnání s předrevolučním obdobím počty studentů tohoto oboru razantně klesly. Na počátku 90. let totiž začala kampaň, která vyzývala mladé lidi ke studiu maturitních oborů a následnému studiu vysokých škol, což mělo zásadní vliv na dramatický pokles zájemců o studium odborných škol a zavírání některých oborů,“ vysvětlil Miloslav Janeček, ředitel Střední odborné školy Jarov (SOŠJ).

Nedostatek řemeslníků je celosvětový problém. Jen v České republice jich chybí kolem 300 tisíc. Řemeslníci chybí napříč všemi obory, největší nedostatek je stavařů, tesařů nebo sklenářů. Pracovní trh trápí i nedostatek malířů a lakýrníků, v Česku jich chybí kolem 30 tisíc. Obor malíř/lakýrník nabízí kolem 35 tuzemských středních škol, ovšem některé jej už kvůli nedostatku uchazečů nevyučují. Podle prognóz by se ale měla situace změnit. „Tříletý obor na naší škole nyní studuje celkem 45 studentů, kapacita oboru je dvojnásobná. V nejbližších několika letech by mělo dojít k nárůstu počtu žáků vycházejících ze základních škol, předpokládám tedy, že dojde i k výraznějšímu nárůstu počtu zájemců o tento učební obor a obecně k většímu zájmu o studium řemeslných oborů,“ řekl Miloslav Janeček.

Růst zájmu o řemeslo předpokládá i Jan Zeman, který obor malíř/lakýrník na Střední odborné škole Jarov vyučuje a je zároveň majitelem malířské firmy. „Vývoj řemesla je velmi příznivý. Je velká poptávka po řemeslnících malířských oborů. Budoucnost je v komplexních službách – od přípravy po úklid. A hlavně ve zručnosti, kterou nové materiály potřebují. Dnešním trendem jsou různé stěrky, které imitují kov, kámen nebo dřevo. Nejčastěji je to imitace rzi a betonu. V barvách převládá šedivá,“ uvedl.

Navzdory očekávanému růstu zájmu o studium řemesla poptávka dlouhodobě překračuje nabídku a tento stav bude trvat i v budoucnu. Na kvalitního řemeslníka tak lidé čekají i několik měsíců. „V současné době přijímáme už zakázky na léto. Doby, kdy řemeslníci přijímali každou zakázku, jen aby měli práci, jsou dávno pryč. Kvalifikovaní odborníci mají zakázky nasmlouvané měsíce dopředu a poptávku nejsou schopni pokrýt. Než nastoupí nová generace mladých malířů a vyplní díru na trhu, bude to trvat roky,“ vysvětlil Jan Zeman.

Vedle nedostatku řemeslníků se Česko potýká s dalším problémem – s velkým množstvím laiků, kteří využili díry na trhu a provádějí neodborné práce. Absence kvalifikované pracovní síly trápí téměř všechny obory. „Problémem neodborných malířských prací spočívá v tom, že laik na první pohled nepozná, že je práce špatně odvedená. Časem se například začne barva odlupovat nebo praskat. Reklamace pak bývají u takových firem zpravidla velmi problematické. Navíc lidé často zaplatí víc, než kdyby si objednali zkušeného malíře. Garancí kvality je výběr firmy, která je členem cechu. Ten své členy pečlivě kontroluje a zákazníkům garantuje jak vysokou kvalitu provedené práce, tak adekvátní cenu. Navíc pokud člen cechu odvede nekvalitní práci, může se zákazník obrátit přímo na cech a ten zjedná nápravu, případná reklamace je tedy o hodně snažší,“ vysvětlil Pavel Žatečka, ředitel Cechu malířů, lakýrníků a tapetářů České republiky.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky