Návrat amerického dolaru s nadějí v Trumpovu daňovou reformu

Páteční situace byla zneklidňující pro americké obchodníky s dolarem, neboť nový vývoj v Muellerově vyšetřování Trumpovy kampaně přinesl nová rizika, jež vedla k intenzivnímu zakolísání amerického dolaru. Ten se pokoušel situaci zvrátit na základě naděje, že Senát předloží svoji verzi návrhu zákona na daňovou reformu.

Ilustrační fotografie
reklama

K tomu došlo v ranních hodinách v sobotu těsným hlasováním v poměru 51-49. Neznamená to, že by daňová reforma byla již uzákoněna, ale nyní už by proces měl být z velké části formalitou a daňový balíček bude pravděpodobně připraven do konce roku. Sněmovna reprezentantů USA schválila jinou verzi návrhu zákona než Senát, a tyto dvě verze budou muset být sladěny a schváleny, než je prezident Trump podepíše a uzákoní. Informuje John Hardy, vedoucí oddělení forexu Saxo Bank.

  • Po mohutném zakolísání amerického dolaru by měl jeho návrat pokračovat
  • Trumpova daňová reforma a Muellerovo vyšetřování jsou hlavními katalyzátory USD
  • Panují obavy z dopadu daňové reformy na americký deficit a běžný účet
  • USD/JPY bude v centru pozornosti, pokud výnosy z amerických dluhopisů porostou

Snížení daně z příjmu právnických osob z 35 % na 20–22 %

Trhy evidentně zatím ještě americkou daňovou reformu nereflektovaly, když sledujeme obrovské kolísání amerických akcií za posledních několik dní. Vezměte si jako příklad společnost obchodující na americké burze s vysokým procentem tržeb v USA a s velice nízkým poměrem tržní ceny akcie k zisku na akcii, která vyplácí tučné dividendy. Je to obvykle společnost, která nemá příliš velký výhled na růst, ale má solidní ziskovou marží. Dividenda, kterou taková společnost může zrušit, pokud je její daňová sazba snížena z 35 % na 20-22 % vyžaduje výrazné přecenění, když se investoři přesunou ke sklízení zisků, které již nepoplynou americké vládě z daňových výnosů.

V Saxo Bank máme sice velké obavy o dlouhodobé dopady daňové reformy na americký deficit a americký běžný účet, krátkodobé důsledky by ale mohly být pro dolar spíše pozitivní. Sledujeme měnový pár USD/JPY, obzvlášť pokud výnosy z amerických dluhopisů nadále porostou. Je zde také nebezpečí, že se EUR/USD bude pohybovat pod hranicí 1.1800.

Daňová reforma bude znamenat jen okrajový stimul pro americký růst

Schvalování daňové reformy by mohlo odvést trochu pozornosti od krátkodobých amerických dat, protože budeme vyčkávat, jak se reforma – nejdůležitější přepracování amerického daňového zákona za více než třicet let – promítne do ekonomických údajů na začátku roku 2018. Podle mého názoru reformy na straně nabídky a výrazné daňové úlevy týkající se převážně osob s nejvyššími příjmy pravděpodobně budou znamenat jen okrajový stimul pro americký růst.

Podíváme-li se na ekonomický kalendář pro tento týden, kromě pátečních údajů o situaci americké zaměstnanosti a výdělcích zde máme schůzi Bank of Canada ve středu, která by mohla být
zajímavá vzhledem k tomu, jak mimořádně pozitivní byla zpráva o zaměstnanosti.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky