Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kalousek: Využijeme úsporné návrhy NERVu už na začátku roku

Kalousek: Využijeme úsporné návrhy NERVu už na začátku roku

Foto: Vlada.cz

Národní ekonomická rada vlády (NERV) sdělila ministrům návrhy, jak se vyrovnat s případnou krizí eurozóny. Nejde o koncepční návrh, pouze o katalog námětů, řekl v pondělí Mediafaxu premiér Petr Nečas (ODS) s tím, že některé jsou dobré a některé špatné.

Premiér zdůraznil, že šlo o standardní jednání. "Ten materiál není nic jiného, než jakýsi katalog námětů jednotlivých členů pracovní skupiny," uvedl Nečas s tím, že nemá význam hodnotit jednotlivé návrhy. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) si myslí, že se nějaké nápady z tohoto vějíře určitě vyberou. "Některé z nich budou zcela jistě využity pro onen koncepční materiál, který budeme předkládat na základě lednové prognózy vývoje ekonomiky," upřesnil správce pokladny. Nápady, které dříve unikly na veřejnost, byly podle ústavních činitelů pouze pracovní verze a byly příliš zveličené. "Jednalo se o rejstřík námětů, které jsou v řadě případů dokonce kontradiktorní proti sobě," dodal Kalousek. Jedním z návrhů byl například zvýšit DPH na 20 procent, dalšími pak zkrácení studia na vysokých školách o semestr, či zvýšení daně z převodu nemovitostí na pět procent.

Témata:  Miroslav Kalousek nerv

Související

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jozef Síkela

Vláda navrhne eurokomisařem za Česko Jozefa Síkelu

Vláda Petra Fialy nabídne staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.