Developeři staví jako o život, volných kanceláří je přesto nedostatek

Po mírném tempu výstavby nových kanceláří v roce 2016, kdy bylo postavenou pouze 50 000 m2 kancelářských ploch, nastalo v letošním roce jeho silné oživení. V roce 2017 by mělo být vybudováno na 175 000 m2 nových ploch. Přesto je volných kanceláří nedostatek. Většina z nich je totiž předpronajata již před dokončením výstavby.

Ilustrační fotografie
reklama

Pozitivní vývoj české ekonomiky svědčí firmám, které zde působí. Nabírají nové zaměstnance a vyžadují větší moderní kanceláře. Developeři proto stále evidují rostoucí poptávku po kancelářích kategorie A, které nabízí pouze nové budovy. V letošním roce proto bude dokončeno téměř čtyřikrát více kancelářských budov než v roce předchozím. Ani takové množství, ale neuspokojí obrovskou poptávku. 60 % právě stavěných ploch je totiž předpronajato a firmy tak stěží hledají vyhovující prostory pro svá sídla a pobočky. „Poptávka po lepších kancelářích dál neuvěřitelně roste, aktuálně se v Praze pronajalo cca 120.000 m2 v dosud nedostavěných objektech. Jde o kanceláře kategorie A, které nabízí například centrální vzduchotechniku s monitoringem výše CO2 či chladící trámy, které dávají vyšší standard pohody pracovního prostředí,“ hodnotí situaci Radek Procházka, vedoucí partner společnosti Prochazka & Partners.

Stěhování převažuje nad vyjednáváním nových podmínek

To, že se firmám v posledních letech daří, potvrzuje i neustálý růst HDP, který v současné době činí 4,7 %. Většina firem aktuálně plánuje 20% růst expanze, která je motivuje k přestěhování do nových prostor, které se stalo trendem letošního roku. V prvním kvartálu 2017 byly přestěhovány stovky firem v celkovém objemu na 80 000 m2 kancelářských ploch. Oproti tomu nájemníci vyjednávali o nových podmínkách stávajících prostor pouze v objemu 15 000 m2. Společnosti hledají zejména nové kanceláře v centru města. Uvědomují si totiž, že dobrá lokalita je velmi důležitá. I přes vyšší náklady se prosperujícím firmám sídlit na lukrativní adrese vyplatí. Příjmy společnosti totiž výrazně převyšují úspory, kterých by firmy dosáhly v okrajových částech města. Velmi důležitá je i kvalita a funkčnost administrativní budovy. V duchu aktuálního trendu, kdy řada firem potřebuje individuální uspořádání kanceláří dle jejího zaměření práce, je snazší firmu přestěhovat do nových budov než se snažit uspořádat stávající prostory. Nové budovy jsou více variabilní a nabízí možnost velkého množství úprav a uspořádání podle představ firmy.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky