Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ceny v Česku letí vzhůru!

Ceny v Česku letí vzhůru!

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Meziroční míra inflace se v listopadu dostala na úroveň 2,5 procenta a je tak nejvyšší za poslední téměř tři roky, k jejímu dalšímu zvýšení může podle analytiků přispět vyšší daň z přidané hodnoty (DPH) od ledna 2012. Uvedli to v reakci na páteční data o indexu spotřebitelských cen v ČR za listopad.

„Lednové zvýšení DPH se ještě podepíše na cenách potravin, knih, časopisů, tepla, dopravy a podobně. Na druhé straně soustavně slabá domácí poptávka by měla inflaci alespoň částečně brzdit. Ale i tak se inflace poměrně brzy dostane nad hranici tří procent,“ uvedl Petr Dufek, analytik ČSOB.

„Také další měsíce přinesou spíše zdražování, k čemuž bude přispívat slabší koruna, ale s novým rokem hlavně zvýšení nižší sazby DPH. Jediné co bude bránit výraznějšímu růstu cen je přetrvávající slabá poptávka, která se nijak nezlepší ani v dalších měsících a ta bude bránit obchodníkům ve výraznějším zdražování,“ předpokládá Jiří Šimek, analytik společnosti Citfin. Že by obchodníci využili změnu DPH k výraznějšímu zdražení než je nutné, Šimek neočekává.

„V minulých dnech se někteří členové bankovní rady České národní banky vyjádřili, že pokud by koruna dále oslabovala a promítalo se to do růstu cen, mohla by případně Česká národní banka přistoupit i ke zvýšení sazeb. K tomu ale nakonec zřejmě v nejbližší době nedojde kvůli zpomalujícímu růstu ekonomiky,“ doplnil Šimek.

Témata:  Česko DPH

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Minimální mzda dál poroste. Ministerstvo řeklo, jaký má cíl

Minimální mzda má od začátku letošního roku novou výši, od ledna se zvýšila o více než tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí má navíc stanovený jasný cíl ohledně dalšího navyšování nejnižšího výdělku v nadcházejících letech. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy