DTest varuje! Pozor na praktiky obchodu ceskymobil.cz!

Aktivity elektronického obchodu ceskymobil.cz jsou pochybné a zákazníci by si měli na tento e-shop dát velký pozor, varují v pondělí právníci spotřebitelského časopisu dTest. Obchod prodával mobilní telefony z šedého dovozu a klienti, kteří na původ telefonů přišli, se nedočkali vrácení peněz.

660
reklama

"V momentě, kdy zákazníci na původ telefonů přišli, využili svého práva do 14 dnů od smlouvy odstoupit a zaslali zakoupený mobil zpět. Vrácení peněz se však již nedočkali. Stejným způsobem obchod 'vyřizuje' i reklamace, kdy zákazník mobil obchodu zašle za účelem jeho opravy. A už jej rovněž nikdy neuvidí," uvedl právní poradce časopisu Jan Votočka.
 
Poškozených se podle jeho slov přihlásily už desítky. Podle dTestu se však nejedná o klasický případ podvodů internetových obchodů. Ve většině případů se nepoctiví obchodníci snaží od zákazníka vylákat platbu předem, peníze skončí na účtu v zahraničí a klient své zboží nikdy nedostane.

"Tento obchod však není klasickým případem podvodu na internetu, jeví se nám spíše jako pokus vydělat na prodeji telefonů z šedého dovozu, který se svým majitelům vymkl z kontroly," dodal Votočka.

Odborníci proto radí nakupovat v ověřených obchodech, a to i v době předvánočního shonu, kdy jsou kvůli stresu zákazníci ochotni dárky nakupovat kdekoli a za jakýchkoli podmínek.

"Zákazníci by se měli mít na pozoru, zvláště když neznámý internetový obchod nabízí jinde již zcela vyprodané zboží skladem a ještě ve vysokém počtu," radí Votočka a jedním dechem dodává, že nepovedená grafika internetových stránek nebo nízká cena nemusí být poznávacím znamením podvodníka.

"Čas po Novém roce je také pravidelně obdobím zvýšeného počtu stížností lidí, kteří sedli na lep nějakému podvodnému obchodu. Dá se očekávat, že letos bude takových případů rekordní množství," uzavřel Votočka.

Témata: obchody

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky