Registry omezí podvody při financování strojů a zařízení

Leasingové financování strojů a zařízení nebo nákladních automobilů patří na tuzemském trhu k významnému faktoru při pořizování a obnově výrobních prostředků. Loni dosáhla výše těchto obchodů téměř 47 miliard korun.

Ilustrační fotografie
reklama

Ani tato oblast se však nevyhne riziku možného podvodu. Vyplývá to z dlouhodobých zkušeností členských firem České leasingové a finanční asociace (ČLFA), která vyjma bank sdružuje největší poskytovatele leasingového financování, jež zahrnuje finanční i operativní leasing a také účelové úvěry. Typickými podvody, s nimiž se členové ČLFA při financování setkávají, jsou pokusy získat vícečetné financování téže věci anebo snaha uzavřít smlouvu o financování leasingem či úvěrem s dvěma i více finančními institucemi.

ČLFA proto usiluje o vytváření podmínek, které by takovému podvodnému jednáním bránily. Expertní skupina asociace v uplynulém období analyzovala nabídky pěti společností, které vedou registr financovaných strojů a zařízení anebo jsou připraveny na jeho provoz. „Právě registry jsou totiž nástrojem, který se v boji s finančními podvody osvědčuje u jiných kategorií zboží, například u dopravních prostředků,“ vysvětluje předsedkyně Výboru pro financování podnikatelů ČLFA Marta Slažanská.

Expertní skupina testovala, zda programy pěti společností umožňují ještě před uzavřením smlouvy o financování hodnověrně ověřit, jestli daný stroj či zařízení již není financován jiným subjektem. Zároveň ji zajímalo, zdali v průběhu plnění smlouvy o leasingu či úvěru dokážou odhalit, když financovaný subjekt podvodně dohodne financování téže věci s jinou společností nebo i více společnostmi.

„Ukázalo se, že předložené nabídky splňují naši představu o eliminaci podvodů v oblasti financování strojů a zařízení. Závěry expertní skupiny jsme předali členským firmám v rámci doporučení pro jejich výběr z existujících nabídek a předpokládáme, že aktivní sledování v registru bude ze strany našich členů využito již v tomto čtvrtletí. Jsme přesvědčeni, že ČLFA i tímto opatřením přispívá k prevenci kriminality ve financování investic a ke kultivaci celého finančního trhu,“ konstatuje Marta Slažanská.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky