Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Globální akciové trhy tíží politická nejistota

ilustrační fotografie
ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Na evropských akciových trzích se to na začátku nového týdne červená. Investory spíše než ekonomické fundamenty straší politická nejistota. V  očekávání vystoupení prezidenta Evropské centrální banky Maria Draghi před Evropským parlamentem, investory zjevně nepotěšilo prohlášení francouzské potenciální prezidentské kandidátky Marine Le Pen o vystoupení Francie z evropské měnové unie v případě jejího zvolení.

Index Stoxx Europe 600 tak před ukončením obchodování ztrácí 0,5 %. Kromě chabého posílení zdravotnického sektoru o 0,2 % všechny ostatní sektory ztrácí. Nejvíce se propadají akcie finančních institucí a výrobců zbytného zboží, které oslabují o 0,7 a 1,1 %. Akcie automobilového sektoru i přes slušná data o nových registracích upadl v nepřízeň investorů, kteří ho považují za nadhodnocený.

Americké akciové trhy díky opatrnosti investorů zahajují týden velmi opatrně. Absence konkrétních kroků amerického presidenta, které by potvrdily zahájení pro růstových opatření, v kombinaci s politickou nejistotou v Evropě, vede investory k bezpečným aktivům jako zlato nebo vládní dluhopisy, spíše než k akciím. Index S&P 500 v počátku obchodování ztrácí do 0,2 %, když jeho vývoj nejvíce zatěžují těžařské společnosti a zpracovatelé průmyslových materiálů, jejichž akcie oslabují o 0,6 a 0,4 %.

Pražská burza svoje dopolední zisky neudržela a zahájila nový týden 0,2% poklesem. Za nevýrazný výkon se zasloužily především akcie výrobce netkaných textilií Pegas, které odevzdaly 1,2 %. K propadlíkům se dnes přidala i rakouská bankovní skupina Erste Group, jejíž akcie ztratily 0,9 %. Z bank se nedařilo ani Komerční bance, jejíž akcie oslabily o mírných 0,2 %. Elektrárenská ČEZ i přes optimistické zprávy o potenciálních zájemcích o její bulharská aktiva dnes odevzdala 0,4 %. Dnešní záporný výsledek pražského parketu se nepovedlo zvrátit ani mediální skupině CME, která přidala 1,5 %, ani Unipetrolu s +1,2 %. Moneta Money Bank jako jediná z finančních institucí dnes posilovala o 0,8 %. Ve velmi malých objemech dnes rostly také akcie Kofoly (0,5 %), Stock Spirits (0,4 %) a Philip Morris (0,2 %). Informoval Richard Miřátský, Akciový analytik, Komerční banka.

Témata:  akcie akciové trhy

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy