Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dálniční známky? Změny pro rok 2017

Dálnice, ilustrační fotografie
Dálnice, ilustrační fotografie
Foto: Jan Zýka / INCORP images

Dálniční známky v České republice budou i v roce 2017 prokazovat uhrazení poplatku za užití dálnice pro osobní dopravu - automobily do 3,5 t. Motocykly, na rozdíl od některých okolních zemí, dálniční poplatky hradit nemusí. Podívejte se na jejich cenu.

Dálniční známky zůstávají v cenové hodnotě za roční 1500 Kč, měsíční 440 Kč a desetidenní 310 Kč. „Vylepení platné dálniční známky v pravém dolním roku čelního skla i s kontrolním kupónem mohou ověřovat a tudíž zastavovat vozidla nejen hlídky Policie České republiky, ale i hlídky Celní správy. Pokuty jsou v blokovém řízení do 5.000,- Kč na místě a ve správním řízení až do výše 100.000,- Kč“, říká dopravní expert Autoklubu ČR Robert Vacek. V České republice jsou zpoplatněny všechny dálnice. Výjimku tvoří 11 nezpoplatněných dálničních úseků, které tvoří dohromady 111 kilometrů.

Shodně jako v minulém roce tvar kupónu, nalepovaný na sklo, rozlišuje jeho časovou platnost (rok - kruh, čtverec - měsíc, trojúhelník - 10 dnů). Platnost ročního kupónu je od 1.12.2016 do 31.1.2018. Na obě části kuponu (nalepovací na sklo a kontrolní útržek) je nutno vepsat registrační značku vozidla. Dálniční známku ve smyslu § 20a zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích mimo vozidel IZS a obdobných nemusí mít vozy:

přepravujícím těžce zdravotně postižené občany, kteří jsou podle zvláštního právního předpisu držiteli průkazu ZTP, s výjimkou postižených úplnou nebo praktickou hluchotou, nebo průkazu ZTP/P, pokud držitelem silničního motorového vozidla je postižená osoba sama nebo osoba jí blízká přepravujícím nezaopatřené děti, které jsou léčeny pro onemocnění zhoubným nádorem nebo hemoblastosou provozovaným domovem pro osoby se zdravotním postižením, slouží-li k přepravě osob se zdravotním postižením

Nově se nebude muset platit na jedenácti úsecích dálnic. Jde o obchvaty měst nebo úseky, přes které vedou silnice prvních tříd. Například o vjezdy do Prahy a západní část Pražského okruhu, dálnice kolem Plzně, Ústí nad Labem, Olomouce či Prostějova. Povinnost mít dálniční známku přestanou mít od ledna 2017 také řidiči například mezi Královým Dvorem a Berounem, na D8 u Ústí nad Labem, u výjezdu z Prahy na dálnicích D6, D7, D10 a D11 a také na úsecích dálnice D46 a D35. K ekonomické ztrátě podle Ministerstva dopravy nedojde, což potvrdily zkušenosti z minulosti. Ke konci srpna 2016 se vybralo už 4,3 miliardy korun, což je srovnatelné skoro už s celým rokem 2015.

Témata:  dálnice dálniční známky

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

18. dubna 2024 9:44

Cena benzínu překonala psychologickou hranic 40 Kč/l, zdražuje také nafta

Komentář Lukáše Kovandy: Benzín se v Česku opět prodává za více než 40 Kč/l. Tuto psychologickou hranici překonal – v letošním roce poprvé – předevčírem. Včera pak litr benzínu vyšel průměrně celorepublikově na 40,12 Kč/l. To je jeho nejvyšší cena od začátku loňského října. Zdražuje také nafta, byť mírněji. Zatímco benzín v posledních sedmi dnes zdražil o 35 haléřů na litr, nafta jen o sedm haléřů. Nyní stojí litr nafty 39,19 Kč/l. Nafta je tak nejdražší od první poloviny loňského listopadu.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy