Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Inspektoři kontrolovali agentury práce, řada z nich neměla potřebné povolení

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Pracovní agentury jsou v dnešní době neodmyslitelnou součástí trhu práce. Vedle agentur, které si své zákonem stanovené povinnosti plní, se však Státní úřad inspekce práce setkává s těmi, jež povinnosti nedodržují. Častěji než v minulých letech se objevují i tzv. zastřené agentury práce, které svou činnost vykonávají bez povolení vydaného Generálním ředitelstvím Úřadu práce ČR a zastírají to obchodní smlouvou s uživatelem. Informuje MPSV.

„Za tři čtvrtletí letošního roku provedly oblastní inspektoráty 276 kontrol zaměřených na dodržování povinností při agenturním zaměstnávání a 168 kontrol zaměřených na odhalování nezákonného zprostředkování zaměstnání,“ uvedla ministryně Michaela Marksová. Při těchto kontrolách bylo mimo jiné zjištěno 142 nedostatků v oblasti agenturního zaměstnávání, 54 agentur zprostředkovávalo zaměstnání bez povolení a v souvislosti s těmito kontrolami bylo zjištěno 33 nelegálně zaměstnaných osob. Za porušení právních předpisů v oblasti agenturního zaměstnávání bylo za první tři čtvrtletí letošního roku uloženo inspekcí práce 124 pokut v celkové výši 9.658.500 Kč. Letos tak Oblastní inspektorát práce pro Jihomoravský a Zlínský kraj například provedl kontrolu se Službou cizinecké policie u Čokoládoven Fikar, s.r.o. Inspektoři odhalili 16 nelegálně zaměstnaných cizinců, z toho 13 ukrajinské státní příslušnosti a tři moldavské státní příslušnosti. Nepomohlo ani to, že se v okamžiku zahájení kontroly skrylo devět cizinců v místnosti o ploše cca 2,5 m2. Pozornosti cizinecké policie neunikli. Současně inspektoři zjistili na pracovišti osoby, kterým zaměstnavatel ROZMARÝN družstvo zprostředkovával zaměstnání bez příslušného povolení ÚP ČR. V současnosti je s oběma vedeno správní řízení o uložení pokuty.

Témata:  práce Státní úřad inspekce práce

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy