Pražská burza si připsala 1,53 procenta, denním vítězem je Fortuna (+3,44 %)

Pražská burza si v úterý připsala po delší době výraznější zisky, index PX posílil o 1,53 procenta. Vzhůru ho vytáhly především banky (Erste Bank +2,24 %, Komerční banka +2,37 %), denním vítězem je sázková Fortuna (+3,44 %), naopak nejvýrazněji proti směru trhu šlo AAA Auto (-1,08 %).

reklama

„Popáté během posledních šesti obchodních dní americké akciové trhy posílily, i když i včerejší nárůsty byly spíše opatrnější. Investoři se nyní soustředí především na vývoj v Řecku. Tamní vláda dnes v parlamentu požádá o důvěru a na výsledku hlasování bude do značné míry záviset přístup ostatních zemí eurozóny i MMF v otázce další finanční pomoci zemi,“ uvedl Marek Hatlapatka, hlavní analytik společnosti Cyrrus. Širší index S&P 500 si v pondělí připsal 0,54 procenta.
 
„Z asijsko-pacifického regionu nás zaujala zpráva o nabídce na převzetí australské pivovarnické skupiny Foster´s Group ze strany SABMiller. Nabízená cena 10 miliard dolarů je nicméně podle managementu Foster´s příliš nízká a lze očekávat její budoucí navýšení,“ upozornil Hatlapatka. Japonský Nikkei v úterý posílil o 1,13 procenta, což představuje nejvyšší denní zisk od 31. května.
 
V zelených číslech se od začátku pohybovala také většina evropských indexů. „Naděje, že řecká vláda získá důvěru tamního parlamentu, dnes pomohla akciovým trhům. Opačný výsledek by zemi zřejmě odsoudil k bankrotu, protože by nemohla dostát loňským podmínkám pomoci a koncem měsíce by jí tak došly peníze. Optimismus se nejvíce projevil u komoditních titulů a bankovního sektoru, ale zisky si připisují společnosti napříč sektory,“ doplnil Miroslav Adamkovič, analytik Komerční banky. Náladu podle něj dokresluje fakt, že všech 50 společností z indexu Eurostoxx 50 posiluje.
 
Dow Jones Eurostoxx 50 v době pražského závěru přidával 1,32 procenta, německý DAX posiloval o 1,00 procenta, polský WIG 20 o 0,20 procenta, rakouský ATX o 1,32 procenta. Z okolních indexů tvořil výjimku maďarský BUX (-0,22 %).

Index PX si polepšil na úroveň 1230 bodů (+1,53 %). Vzhůru ho vytáhly především Komerční banka (+2,37 %, 4148 Kč) a Erste Bank (+2,24 %, 834,50 Kč). Více než procento si připsaly také ostatní silné tituly, ČEZ si připsal 1,11 procenta (901,90 Kč), Telefónica O2 C.R. přidala 1,13 procenta (429,70 Kč).

Témata: burza | px praha

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky