Babiš: Zavíráte kvůli EET hospodu? Přijedu, pokecáme, najdeme řešení

Dnes o půlnoci v účinnost vstoupil zákon o elektronické evidenci tržeb (EET), jehož zavedení patří mezi stěžejní projekty vládní koalice. Kritici projektu dlouhodobě varují, že EET může zlikvidovat některé malé podnikatele, ministr financí Andrej Babiš proto vyzval občany, aby ho o takových podnicích informovali – prý se jim pokusí pomoci.

Andrej Babiš
reklama

Ode dneška musí provozovatelé restaurací a hotelů elektronicky evidovat tržby. Týká se to zhruba 40.000 podnikatelů. Zároveň se startem elektronické evidence tržeb klesla daň z přidané hodnoty v oblasti stravovacích služeb z 21 na 15 procent s výjimkou alkoholických nápojů. Přestože ministerstvo financí ujišťovalo, že kvůli EET podniky nebudou muset zavírat, ukázalo se, že to není tak úplně pravda.
 
„Ahoj lidi, tak čtu celý den, že se zavírají hospody, ale já jsem tedy ještě žádnou zavřenou neviděl. Pokud někdo zavírá hospodu ve vašem okolí, tak bych vás chtěl poprosit, dejte mi vědět. Jel bych se tam podívat. Třeba pokecáme, probereme, co je donutilo zavřít a najdeme společně nějaké řešení," vzkázal přes Facebook šéf státní kasy Andrej Babiš.

Dnešní start EET komentují také zástupci pravicové opozice, kteří projekt pod počátku kritizují. „Máme velké štěstí, že je Andrej Babiš ministrem tady a teď. Kdyby se České republice dařilo o trochu hůře, těžko si představovat, jak by to tu vypadalo. Všem živnostníkům a podnikatelům, kterých se týká EET, dnes přeji pevné nervy a ať to ve zdraví přežijete. S EET nesouhlasíme, ale za každých okolností vám držíme palce," napsal na sociálních sítích předseda ODS Petr Fiala. Pravice se netají tím, že pokud se dostane do vlády, celou evidenci zase zruší.
 
Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek na sociálních sítích připomněl, že kvůli zavedení EET zavírá více než 1000 restaurací. „Je to jasné už nyní? Je to jasné více než rok a my to více než rok nahlas křičíme. Jenom nás nikdo nechtěl slyšet. Ani ti, které to dnes ničí a zoufale protestují. Těm protestům rozumím, jenom si dovoluji podotknout, že mají rok zpoždění. Tehdy byl ještě čas... „ posteskl si někdejší ministr financí.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky