Francouzské prezidentské volby ohrožují EU. Zhroutí se Evropská unie?

Dlouholetý lídr Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage naznačil, že by ve francouzských prezidentských volbách v roce 2017 mohl podpořit kandidátku Národní fronty Marine Le Penovou. Poukazuje především na to, že pokud tato politička prezidentské klání vyhraje, projekt Evropské unie se úplně zhroutí.

Evropská unie, ilustrační fotografie
reklama

Farage, který patřil k hlavním tvářím boje za odchod Velké Británie z EU, se dříve netajil tím, že má z Národní fronty poněkud obavy. Pro list Sunday Express uvedl, že podpoří jakéhokoliv „naprosto slušného euroskeptického" kandidáta strany Debout la France (DFL).

Již dříve uvedl, že by dal přednost kandidát Nicolasi Dupont-Aignanovi z DFL, který se ale s největší pravděpodobností do druhého kola prezidentské volby nedostane. I proto je prý připraven podpořit Marine Le Penovou, která by podle jeho mínění mohla úplně zničit Evropskou unii.

„Já ji znám. Ona je velmi odhodlaná, brilantní v televizi. Domnívám se, že je naprosto brilantní," řekl a dodal: „Když se na ji díváte, jak skládá své argumenty a jak je angažovaná, je opravdu dobrá. Je tu ale spousta balastu, a to je ten problém."

Za tento balast nebo přítěž považuje historii její strany. Národní fronta byla založena v roce 1972 jejím otcem Jean-Marie Le Penem. Mezi její členy patřily některé velmi kontroverzní postavy – včetně samotného Le Pena, který si vysloužil kritiku například svými slovy o holokaustu, za která byl odsouzen, i dalšími antisemitskými poznámkami.

Le Penová se však podle Farage snaží posunout stranu pryč od odkazu svého otce. „Záleží na tom, jaké budou okolnosti, budete se mě muset zeptat v dubnu. Nikdy jsem o ní neřekl špatné slovo, ale nikdy jsem řekl dobré slovo o její straně – a to je teď moje pozice. Je to trochu trapné," uvedl k tomu, zda ji podpoří.

Podle prognóz se ve druhém kole utká o post francouzské hlavy státu právě Le Penová a Francois Fillon, který v neděli vyhrál pravicové primárky. Socialisté si svého kandidáta teprve zvolí, ať jím ale bude kdokoliv, už ted je považován za outsidera.

Témata: Francie | EU

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky