Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká inflace se připravuje na ostrý vzestup

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Zítra bude zveřejněn vývoj české inflace. Ta se podle našeho odhadu v říjnu zvedla o desetinu procentního bodu na 0,6 % y/y. Meziměsíční růst cen pohonných hmot byl podle všeho kompenzován poklesem cen potravin. Celková inflace se podle nás zvýšila pouze o 0,1 % m/m. V meziročním srovnání inflace zřejmě zrychlila o desetinu procentního bodu na 0,6 % y/y.

To je však poslední umírněný růst, který v nejbližších měsících uvidíme. Do konce roku by inflace vlivem statistické základny vyplívající z vývoje cen pohonných hmot měla začít ostře akcelerovat. V prosinci by se měla nacházet již na úrovni 1,5 % y/y, zatímco v únoru se dotkne 2% inflačního cíle ČNB. Spekulace na uvolnění kurzového závazku tak budou pravděpodobně sílit. Vysoký zájem spekulantů o nákup korun byl patrný především v září. To se promítlo ve zdražení koruny vůči euru na forwardovém trhu a přinutilo centrální banku intervenovat opět ve velkém. Objem intervencí České národní banky dosáhl v září 3,69 miliard eur (téměř sto miliard korun), což je nejvíce od srpna loňského roku. Od druhé poloviny října příliv spekulativního kapitálu zřejmě zvolnil, což se projevilo i ve zklidnění na forwardovém trhu. S rostoucí inflací, která nás čeká v nadcházejících měsících však další příliv spekulativního kapitálu a tlak na kurzový závazek bude zřejmě sílit. Informuje Jana Steckerová, Economist, Investment Banking, Komerční banka, a. s.

Témata:  inflace ekonomika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy