MF: Česká ekonomika si letos polepší o 2,1 procenta

Česká ekonomika si letos polepší o 2,1 procenta, v příštím roce zpomalí růst na jedno procento. V pondělí o tom oficiálně informovalo ministerstvo financí (MF).

reklama

„Od července, kdy byla vydána minulá Makroekonomická predikce, došlo ke zhoršení globální ekonomické situace, což se odráží i v nových odhadech budoucího vývoje.
Pro rok 2011 nyní počítáme s reálným růstem HDP o 2,1 procenta, odhad růstu pro rok 2012 činí 1,0 procenta,“ uvádí MF.

„Vzhledem k vysokým nejistotám ohledně dalšího vývoje dluhové krize eurozóny je nová Makroekonomická predikce zatížena významnými riziky směrem dolů. Další vývoj české ekonomiky bude do značné míry záviset na tom, zda, jak rychle a s jakými následky se podaří vyřešit současnou situaci v problémových zemích eurozóny,“ upozorňuje ministerstvo. Červencová prognóza počítala s meziročním růstem o 2,5 procenta v letošním i příštím roce.

Podle říjnového výhledu ministerstva financí by měl tuzemský HDP v roce 2013 vzrůst o 2,0 procenta, v roce 2014 o 3,3 procenta.
 
Spotřebitelské ceny by se letos měly zvýšit o 1,9 procenta. „V roce 2012 bude míra inflace výrazně ovlivněna zvýšením redukované sazby DPH na 14 procent a měla by dosáhnout 3,2 procenta. Také v tomto případě jsou rizika vychýlena směrem dolů,“ doplňuje MF.
 
Situace na trhu práce bude podle MF zřejmě odrážet pomalý růst ekonomiky a zvýšenou nejistotu ohledně dalšího vývoje. Míra nezaměstnanosti (měřená metodikou VŠPS, která je odlišná od míry registrované nezaměstnanosti dle metodiky MPSV a úřadů práce) by se v tomto i příštím roce měla pohybovat okolo 6,9 procenta.
 
Poměr deficitu běžného účtu platební bilance k HDP by měl zůstat na udržitelné úrovni. MF očekává, že saldo vládního sektoru dosáhne v letošním roce –3,7 procenta HDP. V souladu s přijatou konsolidační strategií by v roce 2012 mělo dojít ke zlepšení salda na –3,2 procenta HDP. Dluhová kvóta sektoru vládních institucí podle MF vzroste ze 40,5 procenta HDP v roce 2011 na 42,2 procenta HDP v roce 2012.
 
Saldo vládního sektoru by mělo v letošním roce dosáhnout schodku 142 miliard korun (3,7 % HDP), v roce 2012 by se měl deficit snížit na 128 miliard korun (3,2 % HDP).

Průměrný kurz koruny by měl letos činit 24,3 CZK/EUR, v příštím roce podle MF česká měna posílí na 23,9 CZK/EUR.

Témata: ekonomika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky