Sedm miliard lidí se tísní na Zemi: Planeta se pře o jubilejní mimino!

Na Zemi se od pondělka tísní sedm miliard lidí. Spočítal to Populační fond OSN.

660
reklama

Fond nicméně připouští odchylku plus minus procento. To znamená, že obyvatel planety s pořadovým číslem 7 000 000 000 se mohl narodit už před šesti týdny nebo se teprve narodí těsně před Vánoci.
 
Populační fond však upozorňuje, že vyhlášení sedmimiliardové populace v poslední říjnový den je především symbolické. Má lidstvo upozornit na důsledky rostoucího počtu obyvatel planety. Těmi jsou zejména chudoba, nedostatek potravin a vody, devastace přírody, mizející živočišné druhy a globální oteplování.
 
"Mezi 850 až 925 miliony lidí nemá jisté jídlo nebo trpí chronickou podvýživou. Únik z chudoby je čím dál těžší a příčinou je také rostoucí populace," píše fond ve zprávě, v níž oznamuje hranici sedmi miliard.
 
Miliarda lidí, tedy téměř jedna Čína, přibyla na Zemi za pouhých 12 let. Pro srovnání: Miliarda lidí obývala planetu v roce 1804 a trvalo 123 let, než se počet obyvatel zvýšil na dvě miliardy.
 
Nynější svět má úplně jinou demografickou dynamiku. Populační fond tvrdí, že za jednu hodinu se narodí 15 347 lidí a 6 418 zemře.

A pro úplnost: Pokud vás zajímá, na kterém místě populační statistiky jste se umístil(a) právě vy, klikněte ZDE. Stačí zadat datum narození.
 
To jsou některá z dat Populačního fondu:

PORODNOST
Globální míra porodnosti se snižuje, nyní je 2,5 dítěte na jeden pár. Nižší míra je ve vyspělých státech, například v Česku 1,2. Více dětí se rodí v rozvojovém světě. Populační nárůst je do značné míry přičítán prodlužujícímu se věku. Populační fond odhaduje, že v roce 2070 bude Zemi obývat deset miliard lidí. Poté by míra porodnosti měla růst jen nepatrně. Prognózy pro rok 2100 se rozcházejí, někteří experti mají za to, že na planetě bude 11 miliard lidí, jiní předpokládají nárůst až na 15 miliard.
 
POTRAVINY
Kolem miliardy lidí nyní trpí chronickou podvýživou. Investice do zemědělství nestačí držet krok s rostoucí populací. K tomu, aby zemědělství uživilo devět miliard lidí, kteří na Zemi budou v roce 2050, by bylo nutné zvýšit výkonnost tohoto odvětví o téměř dvě třetiny.
 
VODA
Spotřeba vody vzrostla za poslední století nejméně dvakrát. Podle Populačního fondu OSN by se mezi lety 2007 a 2025 v rozvojovém světě měla zvýšit dvojnásobně. Nyní nemá přístup k čisté pitné vodě více než miliarda lidí. Znečištěná voda ročně způsobí smrt pěti milionů novorozenců

MĚSTA
V roce 1950 žilo ve městech 730 milionů lidí. Do roku 2009 jich bylo 3, 5 miliardy. V polovině století by se jejich počet měl zvýšit na 6,3 miliardy.
 
STÁRNOUCÍ POPULACE
Lidský věk ve vyspělých zemích se zvyšuje. Do roku 2030 by tam třetinu obyvatel měli tvořit lidé nad 65 let. To zvýší nároky na produktivitu.

Témata: lidé | Země

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky