Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kalousek: Ekonomika v Česku příští rok poroste o jedno procento

Růst hrubého domácího produktu (HDP) v Česku podle odhadu v roce 2012 bude pouze jednoprocentní. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) to sdělil v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce.

Odhad je navíc podle Kalouska zatížen riziky směrem dolů. Červencová prognóza ministerstva financí, která předpovídala v roce 2012 růst HDP na úrovni 2,5 procenta a mírné zrychlení, je překonaná. "Ten 2,5procentní odhad, to víme už několik týdnů, je nereálný," konstatoval Kalousek. Česko se podle jeho slov totiž jako proexportně orientovaná země bude potýkat se zpomalením ekonomiky v evropských zemích. "Seriózní prognóza z října je procento, ale obávám se, že lednová prognóza bude horší," uvedl Kalousek. Podle něj se pracuje i na katastrofickém scénáři, který počítá s hlubokou recesí. "Tam by musela vláda přijít se zásadními opatřeními na výdajové i příjmové straně," doplnil Kalousek. Ministerstvo financí v pondělí zveřejní aktualizovanou prognózu.

Témata:  ekonomika Miroslav Kalousek

Související

Aktuálně se děje

21. října 2025 11:48

Zlato láme rekordy: Nejistota ve světě žene investory k nejstarší jistotě lidstva

Král drahých kovů si pověst „bezpečného přístavu“ na finančních trzích obhajuje s velkým přehledem. Od začátku roku 2025 jeho cena vzrostla o více než 50 % a poprvé v historii překonala hranici 4 000 USD za trojskou unci – a to dokonce během vládního shutdownu v USA. Takto prudký růst však otevírá otázku, zda zlato zvládne udržet tempo a zamíří až k hranici 5 000 USD, nebo přijde ochlazení. Podrobnější pohled na situaci nabízí Olívia Lacenová, analytička Wonderinterest Trading Ltd., ve své aktuální analýze.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

Stát přijde o miliardy, ceny moc neklesnou. Nová vláda žene gastro do maďarského experimentu

Snížení DPH na podávání nealkoholických nápojů v gastronomii z 21 % na 12 %, které chystá vznikající vláda, by snížilo příjmy státního rozpočtu přibližně o 1,5 miliardy Kč ročně. Dopad na ceny pro zákazníky by však byl omezený – zkušenosti ukazují, že podniky snížení sazby obvykle plně nepřenesou do cen. Část úspory si ponechávají jako vyšší marži, takže opatření pomáhá spíše podnikatelům v gastronomii než spotřebitelům.