Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čína nabízí finanční pomoc Evropě. Klade si ale podmínky

Svoji roli v záchranném systému eurozóny by mohla dostat Čína, rozsah jejího zapojení však bude závislý na splnění podmínek. V pátek o tom podle agentury Reuters informoval britský deník Financial Times.

Podle listu se rýsuje šance, že by asijská velmoc mohla nějakým způsobem přispět do záchranného systému eurozóny, z něhož se financují problémové země. Vyžadovat ale bude splnění určitých podmínek. "Je dlouhodobý a vlastní zájem Číny pomoci Evropě, protože je naším největším obchodním partnerem. Hlavní starost čínské vlády ale je, jak vysvětlit toto rozhodnutí našim lidem," uvedl profesor Li Tao-kchuej, který je členem výboru čínské centrální banky pro měnovou politiku. "Poslední věc, kterou Čína chce, je vyhazovat bohatství země a být viděna jen jako zdroj peněz," doplnil. Profesor Li Tao-kchuej zároveň podotkl, že čínská vláda také může požádat evropské vůdce, aby zabránili kritice čínské měnové politiky. Ti podle něj opakovaně obvinili Peking, že záměrně podhodnotil měnu s cílem pomoci vývozcům.

Témata:  EU Čína

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy