Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kalousek kritizoval návrh státního rozpočtu. Sobotka se do něj pustil

Miroslav Kalousek
Miroslav Kalousek
Foto: Mikuláš Křepelka, EuroZprávy.cz

Návrh státního rozpočtu na rok 2017 je podle bývalého ministra financí Miroslava Kalouska jeden z nejhorších a nejméně zodpovědných rozpočtů historie. Drsnou kritikou pobouřil Kalousek premiéra Sobotku, který pak na něm nenechal nit suchou.

Miroslav Kalousek dnes představil svou podrobnou analýzu návrhu státního rozpočtu na příští rok - a kritikou rozhodně nešetřil.

Podle něj výdaje státu neuvěřitelně rostou, a vláda se místo investic zaměřuje na nabírání státních zaměstnanců. Za poslední tři roky jich prý přibylo 30 tisíc. Kritizoval také velký objem neinvestičních dotací soukromým podnikatelům a velkou zátěž pro živnostníky.

Na co vláda podle něj naopak zapomíná - to jsou investice do vývoje, výzkumu a inovací. A proto prý TOP 09 Sněmovně doporučí, aby návrh rozpočtu vrátila k přepracování a snížila ho o polovinu - tedy na třicet miliard namísto plánovaných šedesáti.

Premiér Bohuslav Sobotka ale kritiku odmítá, naopak poukazuje na to, že když byl ministrem financí Miroslav Kalousek, bylo v Česku o 200 tisíc nezaměstnaných lidí víc. Konečná podoba návrhu rozpočtu se má prý doladit zítra.

Témata:  Miroslav Kalousek

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 10:45

15. dubna 2024 11:26

Počasí přinese prudké ochlazení. Místy bude sněžit

V noci přejde přes naše území k východu studená fronta. Za ní k nám kolem tlakové níže nad Pobaltím bude proudit studený a vlhčí vzduch od severozápadu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Americký dolar USD, ilustrační fotografie

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.